Initiatorii raportului sustin ca acest lucru se datoreaza si anvelopei fiscale, care a fost inasprita pe perioada crizei.

"Contributiile de asigurari de sanatate au crescut in 2009, iar din iulie 2010 s-a largit considerabil si baza de impozitare pentru acestea", se arata in raportul prezentat de reprezentantii Blocului National Sindical.

Initiatorii raportului arata ca ocuparea part-time si angajarea pe perioada determinata pot reprezenta alternative viabile la ocuparea traditionala, mai ales in perioada de criza, cand conditiile pietei cer mai multa flexibilitate.

Cu toate acestea, si in ce priveste ocuparea part-time Romania este la mai putin de jumatate din media europeana, desi sta mai bine decat Bulgaria, Slovacia, Cehia sau Ungaria.

Din raport rezulta ca desi somajul a crescut in 2009, productivitatea muncii a scazut, atat pe angajat cat si pe ora.

"Scaderea productivitatii muncii in 2009, in pofida cresterii puternice a somajului, arata ca restructurarea economiei s-a realizat, in sectorul privat, acolo unde a fost mai facil - resursele umane, dar ca ea nu a fost si suficienta. Ramanerea economiei romanesti pe un trend negativ in 2010 este si consecinta unei abordari strategice defensive. Chiar daca in unele sectoare reducerea personalului era necesara, aceasta masura nu este si suficienta", se mai arata in raport.