Bugetarii afiliati la cele cinci centrale sindicale protesteaza pentru a patra zi in Bucuresti, la pichetul de la Palatul Victoria participand si peste o suta de politisti.

Am decis sa ne alaturam si noi oamenilor disperati care au iesit in strada sis a cerem Guvernului sa nu ne taie salariile cu 25%. Desi nu avem dreptul la greva, vom participa la mitingul de miercuri cu peste 3.000 de politisiti, pentru a atrage atentia guvernantilor ca taierile de salarii pe care le pregatesc ne vor lase muritori de foame”, a declarat, pentru incont.ro, secretarul general al Sindicatului National al Politistilor, Toader Paraschiv.

Sindicalistii vor continua protestele la Guvern si la Presedintie si luni si marti, urmand ca miercuri sa organizeze un miting in Bucuresti, la care vor participa 40.000 de persoane, angajati din toate domeniile bugetare.

Liderii marilor centrale sindicale analizeaza in aceste zile documentele primite de la Ministerul de Finante pentru a gasi alte solutii de taiere a cheltuielilor decat cele propuse de Guvern.

Videpresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, declara ieri ca salariile ar putea fi reduse cu doar 10%, iar pensiile ar putea ramane la valorile din prezent, daca se taie toate cheltuielile pentru stimulente si achizitii de la nivelul ministerelor.

Plenul Consiliului Economic si Social (CES), structura tripartita formata din sindicate, patronate si reprezentanti ai Guvernului, urmeaza sa avizeze luni memorandumul semnat de Executiv cu FMI.

Presedintele Traian Basescu declara ca, in cazul in care sindicatele vin cu alte masuri decat cele existente in document, acordul cu FMI ar putea fi renegociat. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, pe de alta parte sustinea, ieri, ca renegocierea ar fi o “greseala”.