Potrivit Eurobarometrului, locurile de munca disponibile pe piata internationala de munca sunt atractive, in special, pentru tineri.

Din pacate, inca mai sunt obstacole care impiedica mobilitatea si incluziunea sociala pe piata muncii la nivel european.

Nivelul de educatie si costurile de relocare implicate sunt cateva dintre ele. Astfel, potrivit datelor Comisiei Europene, pana in 2020, 35% dintre locurile de munca din UE (15 milioane) vor solicita o inalta calificare profesionala, alaturi de capacitatea de adaptare si inovare.

In acelasi timp, insa, statisticile arata ca aproximativ 15% dintre tineri cu varste cuprinse intre 18 si 24 ani din Uniunea Europeana nu au urmat cursurile scolii gimnaziale.

Astazi, in multe tari din Uniunea Europeana, educatia timpurie este o optiune realista numai pentru copiii din clasa de mijloc. Aceasta ar trebui insa sa fie o cerinta obligatorie pentru toti copiii. Altfel, in 20 de ani, Uniunea Europeana nu va putea sa concureze cu Asia in economia mondiala”, spune Leslie Hawke, ambasador al “Anului european 2010 pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale in Romania” si presedintele Asociatiei Ovidiu Rom.

La nivelul Uniunii Europene, se desfasoara tot mai multe actiuni pentru o incluziune activa pe piata muncii. Comisia Europeana a lansat de curand initiativa “Youth on the Move” prin intermediul careia isi propune sa ofere posibilitatea tinerilor de a-si dezvolta competente si experienta de care au nevoie atunci cand isi cauta un loc de munca.