Potrivit noilor prevederi legale, pacientul trebuie sa fie la domiciliu pe durata concediului medical, in fiecare zi, intre orele 8.00-11.00, 12.00-17.00 si 18.00-20.00. Acest lucru poate da nastere unor abuzuri, sustin reprezentantii pacientilor.

Angajatul aflat in concediu medical poate merge la farmacie si daca intarzie si nu a raspuns politiei, nu i se mai plateste concediul si medicul este sanctionat.

In cazul in care persoana careia i s-a prescris concediu medical nu se afla la adresa precizata, va fi incheiat un proces verbal de catre persoanele care vor merge sa verifice si de a doua zi nu i se va mai plati concediul medical.

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) este indignat de reglementarea propusa de Ministerul Sanatatii si aprobata de Guvern prin care pacientii aflati in concediu medical sunt verificati acasa cu politia, CMR precizand ca dreptul la concediu nu poate fi transformat in obligatia de arest la domiciliu.

Actul normativ mai prevede ca medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca cu durata de cel mult zece zile calendaristice, fata de 14 cat este in prezent. Durata cumulata a concediilor acordate de medicul de familie pentru un asigurat nu poate depasi 30 de zile calendaristice in ultimul an, fata de 45 pana acum.

Ministerul Sanatatii a apreciat ca economiile rezultate din noile reguli de acordare a concediilor medicale se vor ridica la aproximativ 142 de milioane lei, pana la sfarsitul acestui an.