Pentru ca reducerile salariale cu 25%, operate in sectorul bugetar, nu au putut fi aplicate si in companiile de stat, din cauza existentei contractelor colective de munca negociate, Guvernul vrea sa reduca fondurile de salarii din aceste institutii, obligand astfel ordonatorii de credite fie sa diminueze salariile, fie sa concedieze din angajati.

"Nu exista o forma legala pentru a reduce cu 25% salariile in companiile de stat, dar prin bugetele care urmeaza sa fie reevaluate de Guvern vor fi reduse cheltuielile cu salariile, pentru a forta ca in aceste companii sa se opteze intre diminuarea salariilor sau concedieri", au declarat sursele citate.

Pe de alta parte, sindicatele din companiile de stat ameninta cu intreruperea lucrului, in cazul in care si salariile lor vor fi taiate.

Metrorex, CFR si Tarom amenintau, in urma cu doua saptamani, ca vor intra in greva generala, daca se vor regasi in legea prin care se reduc salariile bugetarilor cu 25%. Metroul a intrerupt lucrul, pe 1 iunie, in semn de solidaritate cu bugetarii.

CFR si Tarom, in schimb, au renuntat la protestele anuntate.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, anunta, dupa sedinta Executivului de sapataman trecuta, ca in companiile care au fost deja restructurate salariile nu vor fi taiate, dand ca exemplu CFR-ul.