In septembrie 2010, castigul salarial mediu nominal brut a avut aceeasi valoare cu cel din luna precedenta, de 1.846 lei.

Potrivit INS, in perioada analizata, castigul salarial mediu net realizat in diferite activitati ale economiei nationale a inregistrat, fata de luna precedenta, atat cresteri, cat si scaderi in aproape egala masura.

Cea mai mare majorare de castig, de 38,8%, a fost operata in activitatile de extractie a petrolului brut si a gazelor naturale. De cresteri intre 13% si 20% au beneficiat angajatii din sectorul fabricarii produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, iar intre 6% si 7% salariatii din telecomunicatii si intermedieri financiare.

De partea cealalta, cele mai semnificative reduceri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia carbunelui superior si inferior, cu 11,6%, in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, intre 5% si 8%, si in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, intre 3% si 4%.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, cu 5,3% in activitatile de invatamant, ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice (inclusiv pentru examenele de admitere), pentru cumulul de functii al acestora, respectiv ca efect al disponibilizarii personalului suplinitor care realiza castiguri salariale mici, si cu 0,1% in sanatate si asistenta sociala, pe fondul platii drepturilor salariale restante.

In administratia publica, castigul salarial mediu net a scazut cu peste 16%, in luna septembrie, ca urmare a acordarii, in lunile precedente, in unele institutii publice, a primelor de vacanta ori a sumelor din alte fonduri (inclusiv pentru perioade anterioare). Astfel, castigul salarial mediu net din administratia publica a scazut cu 27,3%, iar in invatamant si sanatate si asistenta sociala cu 23,6%, respectiv cu 20,1%, in luna septembrie fata de luna iunie 2010.