Inflatia din luna martie a continuat sa depaseasca asteptarile analistilor, cand rata anuala s-a situat la 6,71%, in contextul scumpirii cu peste 3% a fructelor si tutunului si tigarilor.

"In luna aprilie 2011, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost in crestere fata de luna martie 2011, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime de Paste), ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete cadou pentru Paste) si realizarilor de productii mai mari ori incasarilor mai mari functie de contracte", se arata intr-un comunicat al INS.

Cel mai mare avans al remuneratiilor, de 16,6%, a fost inregistrat in telecomunicatii, urmat de cresteri intre 10% si 13% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apa.

Salariile au crescut cu 7-10% in in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), depozitare si activitati auxiliare pentru transport, industria metalurgica, captarea, tratarea si distributia apei, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea substantelor si a produselor chimice.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale, sumelor din profitul net, de nerealizarile de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte) si de dificultatile financiare cu care se confrunta unele unitati economice.

Cea mai semnificativa reducere a castigului salarial, de aproape 30%, s-a inregistrat in fabricarea produselor din tutun, iar intre 11% si 14% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de editare.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna martie in administratia publica (1,1%) si sanatate si asistenta sociala (0,4%). In invatamant castigul salarial mediu net din luna aprilie a scazut cu 3,1% fata de luna precedenta ca urmare a platii cu ora si a platii, in luna martie 2011, a sumelor restante, in unele unitati de invatamant.

Fata de luna iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza) castigul salarial mediu net din luna aprilie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,6% in invatamant, cu 14,1% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 10,4% in administratia publica.

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,3%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 96,3.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 120,6%, cu 0,4 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna martie 2011.