De exemplu, Ana Adomnitei, inspector, lucreaza in administratie de 13 ani si castiga pana acum ceva timp in jur de 1.600 de lei.

Intai, i-au fost taiate tichetele cadou, apoi, nu i s-au mai platit orele suplimentare, iar acum a pierdut unele prime. Ultima leafa: 800 de lei!

“Tinanad cont ca am si un copil in intretinere intr-adevar este extraordinar de mult...”, comenteaza Ana Adomnitei pe tema reducerii de salariu.

Si in Educatie, castigul lunar a scazut in cazul multora cu pana la 30 la suta. Este si cazul lui Paul Petcuci, profesor de educatie fizica. El a pierdut un spor de zece la suta, pe care il lua pentru ca lucreaza in praf si galagie.
 
“Ilegalitatea este clara: S-a semnat un contract colectiv de munca care are valabilitate pana in aprilie, care s-a incalcat...”, a explicat Paul Petcuci.

Dascalul se refera la ordinul emis de Ministerul Muncii, care arata cum se face trecerea de la venitul din decembrie la cel din ianuarie. Dispar toate castigurile prevazute in contractele colective.

De altfel, Ministrul Muncii, Mihai Seitan (foto), spune ca sunt prea multe sporuri si multe dintre ele nu se justifica.

“Au aparut spor de venit din concediu, spor de sters praful...// In momentul in care a aparut aceasta lege noua, uite ca s-a facut lumina si au aparut toate aceste anomalii”, puncteaza Seitan.

Aceste "anomalii" sunt cuprinse insa in mii de contracte colective de munca, adica acte perfect legale si, cele mai multe, inca in vigoare.