Raportul arata cum corporatiile folosesc deja acest sistem pentru a-si motiva salariatii, pe de o parte, si a atrage consumatorii, pe de alta parte. Strategia a primit si un nume: gamification, un fel de management al jocurilor.

Un exemplu in acest sens il reprezinta compania americana Opower, o platforma online care are scopul de a ajuta utilizatorii de pretutindeni sa foloseasca energia eficient. Platforma transforma monitorizarea consumului intr-o activitate sociala, intr-un joc practic. Compania realizeaza diverse grafice cu privire la energia consumata si ofera sfaturi pentru mai multa eficienta. Utilizatorii activi sunt recompensati cu medalii virtuale, noteaza Business Insider.

Anul trecut si Facebook a inceput sa foloseasca platforma Rypple, care analizeaza tintele si obiectivele personale ale fiecarui angajat. Salariatii primesc astfel feedback in timp real, dar si insigne pentru obiectivele atinse.

Trendul va fi puternic accelerat in urmatorii ani, estimeaza specialistii in resurse urmane. Ba mai mult, pana in 2016 se va transforma intr-o afacere cotata la 2,8 miliarde de dolari.

Totodata, consultantii sustin ca aproape 70% dintre cele mai importante 2.000 de companii internationale vor adopta aceasta practica in urmatorii doi ani.