Recrutorii si managerii de HR sunt bombardati in fiecare zi cu un volum mare de CV-uri, asta si din cauza crizei de pe piata muncii, dar si pentru ca, in prezent, candidatii pot aplica pentru un job doar cu un click de mouse.

De exemplu, reteaua profesionala LinkedIn a introdus recent un buton “Apply now”, care trimite profilul celui care isi cauta job direct potentialului angajator.

Pentru a face fata numarului mare de CV-uri primite, marile companii au gasit o solutie foarte simpla de a le sorta si de a le alege doar pe cele ale candidatilor potriviti.

Potrivit publicatiei americane, marile companii sorteaza CV-urile primite de la candidatii pentru un job cu ajutorul unui sistem care scaneaza documentele si cauta anumite cuvinte cheie despre care responsabilii cu resursele umane din cadrul companiei cred trebuie sa se regaseasca in ele.

Intr-o piata in care mii de candidati aplica pentru un singur loc de munca, intrumentul este unul cat se poate de eficient, spun specialistii in resurse umane

Potrivit interviuriilor realizate de WSJ cu recrutori care folosesc sistemul, jumatate dintre cei care trimit CV-uri pentru un job nu au calificarile necesare pentru a fi angajati.

Un astfel de soft de scanare a CV-urilor costa intre 5.000 si cateva milioane de dolari, dar aproape 90% dintre marile companii folosesc unul in recrutarea viitorilor angajati. In timp ce 20% dintre managerii de HR din companiile mici citesc fiecare CV primit, aproape jumatate se uita doar pe cateva.

Recrutorii au explicat, pentru WSJ, ca sistemul le este de mare ajutor, mai ales in perioada de criza, cand se scot foarte putine posturi la concurs, care trebuie ocupate de cei mai potriviti oameni pentru munca respectiva.

“Aceste masinarii scaneaza CV-urile dupa cuvinte cheie, dupa fostii angajatori, anii de experienta si scolile urmate de candidati, dupa care se fac o ierarhizare a acestora. Cei care sunt in coada listei nu trec la urmatoarea etapa”, a declarat un manager de HR de la IBM.

Sfatul recrutorilor pentru cei care aplica online pentru un anumit job este sa foloseasca cuvinte cheie din anuntul de angajare de pe site-ul companiei si sa redacteze un CV foarte simplu, pentru a nu zapaci sistemul. Si, desi toata lumea vorbeste de originalitate, CV-ul trebuie sa contina cele mai comune si mai folosite cuvinte.

Potrivit WSJ, din 1.000 de posibili candidati care vad un anunt de angajare pe internet, 200 incep procesul de aplicare si doar jumatate finalizeaza toate etapele. Din cele 100 de CV-uri trimise, doar un sfert sunt vazute de un manager de HR si doar 4 – 6 candidati sunt chemati la interviu. Dintre acestia, maximum 3 persoane sunt alese pentru interviul final si doar unul dintre candidati este angajat. In 80% din cazuri candidatul ales accepta jobul. (Vezi graficul de mai jos.)


Sursa foto: Wall Street Journal