"Stiu ca in acest moment Guvernul pe care il reprezint nu este un Guvern simpatizat, pentru ca daca ar fi un Guvern simpatizat, ar putea conduce Romania la dezastru si am putea pune in pericol viitorul acestei tari", a spus Boc.

El a sustinut din nou ca masurile de austeritate sunt impuse atat de criza economica, cat si de derapajele inregistrate in perioada 2007-2008 in politica salariilor si pensiilor si l-a acuzat inca o data pe fostul ministru liberal al Finantelor Varujan Vosganian de iresponsabilitate in gestionarea politicii fiscale.

"Dialogul social nu se va opri niciodata, ci va continua. Miercuri se va aproba scrisoarea de intentie cu FMI, iar imediat va avea loc angajarea raspunderii, interval in care vom continua discutiile cu sindicatele, patronatele, partidele. In esenta insa, ori majoram taxele, ori reducem cheltuielile. Alternativa este sa platim salarii si pensii mai mici sau din decembrie sa nu mai platim deloc", a spus Boc, inaintea discutiei cu sindicatele.

Surse guvernamentale au declarat miercuri agentiei Mediafax ca Executivul intentioneaza sa adopte in sedinta de saptamana viitoare scrisoarea de intentie convenita cu FMI, dupa noi discutii in Coalitie si cu sindicatele si patronatele, dar fara sa renunte la diminuarea salariilor si pensiilor.

Dupa mitingul de miercuri, din Piata Victoriei, pe care presa internationala l-a catalogat ca fiind unul dintre cele mai mari din Romania, dupa caderea comunismului, cele cinci confederatii sindicale au stabilit sa se intalneasca pentru a decide data la care vor declansa greva generala.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu (foto), spunea ca in cazul in care Guvernul adopta masurile de austeritate in forma propusa, greva generala va fi declansata cel mai probabil in 31 mai. De altfel, cadrele didactice, functionarii publici si personalul medical au anunta deja ca vor declansa greva generala in ultima zi a lunii mai.

Totodata, sindicatele vor sa organizeze un nou miting in fata Palatului Parlamentului, in ziua in care Guvernul isi va asuma raspunderea pe proiectul de lege pentru reducerea cheltuielilor, cele mai controversate dintre masuri fiind taierea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%.

De cealalta parte, CONPIROM si UGIR-1903 i-au transmis presedintelui Traian Basescu ca si-ar dori o intalnire intre acesta si conducerea celor doua organizatii.

"Scopul acestei intalniri il reprezinta prezentarea unui set de masuri obiective si realiste pentru iesirea din situatia critica in care se afla tara in acest moment si de incercare de redresare a economiei romanesti", potrivit CONPIROM.

Premierul Emil Boc a anuntat, in sedinta de aseara, ca Guvernul intentioneaza sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului pentru masurile de reducere a cheltuielilor bugetare.