Sotii Fratila au muncit in serele din Austria 10 ani, dar au ramas someri si s-au intors acasa. Dupa o sedinta in familie si-au luat inima in dinti.

 "Am facut o sera sa vada toata lumea ca si in Romania se poate, sa demonstram ca daca pui suflet merge si in Romania", a declarat Floare Fratila.

Din cele cinci sere ale familiei pleaca zilnic spre piete si magazine zeci de kilograme de legume si sute de flori. Afacerea infloreste, la propriu, la fel si ambitia proprietarilor.

 "Asta e primul pas, l-am inceput in criza, continuam in criza, nu vrem sa ne oprim, vrem sa ne extindem, sa facem inca o sera de sticla si o sectie de procesare legume", spune Floare Fratila.

Lectia spaniolilor se preda cu succes in judetul Bistrita-Nasaud. Codrut Bolos a muncit aproape sapte ani in strainatate ca sofer de TIR. A revenit in tara de nevoie. Banii adunati cu greu i-a investit intr-o firma de deszapezire si intr-o balastiera.

Codrut a lucrat in strainatate cot la cot cu sotia lui Dana, terapeut de meserie. Pentru ei criza a ramas in Spania, cel putin pentru moment.

Primarii din judetele Bistrita-Nasaud si Satu Mare, unde multi romani s-au intors de peste hotare, spun ca unul din trei a inceput o afacere, cat de mica, acasa.