"Incepand cu data de 1 iunie 2010, nu se mai stabilesc drepturi banesti, acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru persoanele disponiblizate prin concedieri colective. De la 1 iunie, cuantumul drepturilor banesti, acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective, aflate in plata la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta sau care se repun in plata dupa suspendare se diminueaza cu 15%", se arata in documentul citat.

In acelasi timp, Guvernul analizeaza revizuirea modului de calcul a pensiilor speciale si plafonarea acestora, incepand cu 1 iunie, la un nivel calculat strict in functie de contributivitate, concomitent cu reducerea cu 15% a pensiilor militare de stat si a celor pentru politisti.

Calculul pensiilor speciale se va face in functie de un punct de pensie redus de la 732,8 lei la 622,0 lei.

Toate legile care reglementeaza pensiile speciale vor fi abrogate de la 1 iunie.

Tot de la 1 iunie 2010 vor fi sistate ajutoarele si indemnizatiile acordate la iesirea la pensie, retragere sau trecerea in rezerva.

Potrivit Ministerului de Finante, Guvernul plateste lunar pensii medii de serviciu in cuantum cuprins intre 1.176 lei si 9.182 lei pentru un numar total de peste 8.340 parlamentari, diplomati, magistrati, fosti angajati din industria aeronautica si Curtea de Conturi, cele mai multi bani fiind alocati direct de la bugetul de stat.