Luam ca exemplu clinica de Ortopedie din Cluj. A pierdut numai saptamana aceasta doi medici care au plecat in strainatate, in vreme ce altii impacheteaza.

Unul dintre acestia este Eduard Harabagiu. Va lasa sectia de traumatologie de la noi pentru un spital din Anglia ori Germania. Pana se hotaraste, aduna actele pentru dosar.

"Vreau sa ma duc undeva unde au aparatura moderna, dar mai ales necesara si, cel mai important, remuneratia", spune Eduard.

Un alt exemplu este cel al asistentului medical Catalin Catur. Si el este pe picior de plecare. Miercuri a primit fluturasul si cele sase milioane "evaporate" il zoresc parca sa-si faca rost de documente.

Si exemplele nu se opresc aici. Dupa 18 ani de meserie, Diana Honciuc va pleca si ea de la sectia de urologie a Spitalului de Urgenta din Ploiesti, in Canada. Aici ia 1.500 de lei ca asistenta, acolo va primi 1.600 de dolari.

De la inceputul anului si pana acum, peste 3.000 de specialisti si-au depus cereri de plecare. Ministrul sanatatii stie ca nu are cu ce sa-i ademeneasca, asa ca le faciliteaza plecarea. Nu-i mai pune sa vina la Bucuresti pentru acte, ci ii lasa sa le ridice de la Directiile de Sanatate Publica locale.

Potrivit datelor ministerului, din 2007 si pana acum, Romania a pierdut peste 8.300 de cadre medicale.