Maine, la ora 13.00 este sedinta CES-ului, iar pe ordinea de zi se afla si cele doua proiecte pe care Guvernul vrea sa-si asume raspunderea. Pana in acest moment sindicatele nu au anuntat daca vor participa sau nu la sedinta”, a spus, pentru incont.ro, presedintele CES-ului, Florian Costache.

De cealalta parte, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca reprezentantii sindicatelor din CES nu vor participa la sedinta de maine si ca vor respecta calendarul de proteste anuntat.

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, ca Guvernul se va reuni in sedinta pentru a demara procedura de angajare a raspunderii asupra celor doua proiecte de legi privind reducerea cheltuielilor si reglementarea pensiilor doar dupa ce documentele vor fi discutate si avizate in Consiliul Economic si Social.

Plemul CES-ului s-a reunit si saptamana trecuta pentru a aviza scrisoarea de intentie catre FMI, dar nu a putut formula un aviz clar, avand in vedere ca sindicatele au votat negativ, iar patronatele au sustinut documentul, dar cu amendamente.

Guvernul a aprobat, ieri, scrisoarea catre FMI, fara avizul CES-ului, care este oricum consultativ.

Ce este Consiliul Economic si Social (CES) si care este rolul sau?

CES este o structura tripartita, formata din 45 de membri (15 de la sindicate, 15 de la patronate si 15 reprezentanti ai Guvernului), cu rol consultativ pentru initiatorii de acte normative (Guvern si Parlament).

CES poate analiza situatia economica si sociala a tarii si poate face propuneri Guvernului si Parlamentului, privind restructurarea si dezvoltarea economiei nationale, relatiile de munca si politica salariala, protectia sociala si ocrotirea sanatatii, invatamantul, cercetarea si cultura sau politicile monetare, financiare, fiscale si de venituri.

Desi proiectele de acte normative din aceste domenii trebuie sa treaca obligatoriu prin CES spre a fi avizate, niciun act aprobat anul trecut de Guvern nu a trecut prin aceasta structura.