Perceptia generala este aceea ca, pe ultima suta de metri, angajatii resimt oboseala de peste an si nu mai dau randament la munca. Ca viseaza cu ochii deschisi la vacanta, la petrecerile de Craciun sau la odihna.

Un studiu realizat de compania de resurse umane Accountemps arata, insa, ca o treime din angajati sunt mai productivi in preajma sarbatorilor, poate si pentru ca vor sa termine tot ce si-au propus de-a lungul anului.

Sondajul, la care au participat 300 de manageri, mai releva faptul ca 44% din angajati muncesc la fel de mult ca pe tot parcursul anului, in timp ce sub un sfert din salariati incetinesc ritmul inainte de vacanta de sarbatori.

„Desi rezultatul poate fi surpinzator la prima vedere, este evident ca nevoia de a fi conectat cu munca si de a face cat mai multe lucruri inainte de vacanta de sarbatori este o prioritate pentru angajati. Pentru a se bucura de petrecerile companiilor si de timpul petrecut impreuna cu familia, angajatii depun un efort mai mare inainte de sarbatori, pentru a nu lasa lucruri nerezolvate, care sa-i streseze in vacanta”, spune Kathryn Bolt, director al companiei Accountemps.

Cu toate acestea, cu cateva saptamani inainte de Craciun parca nu-ti mai sta mintea la serviciu si ai merge mai degraba sa cumperi cadouri sau sa te distrezi decat sa finalizezi proiecte si sa faci bilanturi.

Esti ingrijorat de faptul ca n-o sa poti termina tot ce ai de facut inainte de vacanta? Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa duci toate sarcinile la bun sfarsit:

1. Noteaza tot ce ai de facut intr-un calendar. Scrie toate intalnirile pe care le ai, toate petrecerile, toate intalnirile cu familia sau rundele de cumparaturi. De asemenea, ingroasa in calendar datele la care ai de terminat anumite proiecte, pentru a sti din vreme cand trebuie sa te apropii de finalizarea lor.

2. Spune-le colegilor si clientilor ce program ai cu cel putin doua saptamani inainte de a pleca in vacanta, astfel incat sa nu vina cu cerinte pe ultima suta de metri. Inainte sa pleci anunta-ti clientii care este persoana care te inlocuieste pe perioada absentei tale, pentru a evita sa fii sunat in timpul vacantei.

3. Odihneste-te mai mult. Petrecerile si cocktailurile de sarbatori, care de obicei se intind pana noptea tarziu pot fi dezastruoase pentru productivitatea ta de a doua zi de la birou. Incearca, asadar, sa nu pierzi mai mult de o noapte pe saptamana la o astfel de perecere, pentru a nu fi obosit toata saptamana si pentru a face fata sarcinilor pe care le ai de indeplinit la munca.

4. Cere ajutorul colegilor daca simti ca ai prea multe de facut exact inaintea unui eveniment sau roaga-ti seful sa-ti prioritizeze sarcinile. In acelasi timp, daca ai mai mult timp liber, oferat-te sa-i ajuti pe colegi.

5. Lucreaza de acasa. In cele din urma, daca simti ca nu poti termina inainte de vacanta, ia-ti acasa un proiect la care sa lucrezi pana il termini. Desi nu te bucura ideea de a munci in timpul tau liber, sa termini un proiect in zilele libere, in care esti relaxat si nu mai ai alte probleme pe cap este indicat si ai putea face treaba chiar mai buna decat la birou. Asigura-te numai ca acest lucru sa nu-ti acapareze tot timpul pe care ai vrea sa-l petreci relaxandu-te.