Europarlamentarul sustine ca acest lucru se poate realiza, in contextul in care Romania are nevoie de personal calificat la nivel european, printr-o simpla adaugare la contractele semnate intre stat si respectivii bursieri a unor anexe prin care sa li se permita acestora din urma sa se angajeze in cadrul administratiilor de la nivel european.

"Este foarte bine cunoscut faptul ca sistemul clientelar promovat de PDL elimina orice concurenta loiala, bazata pe criterii precum profesionalismul si cunostintele acumulate in scoala, pe niste posturi de conducere in institutiile publice romaneÅŸti. Tocmai de aceea, propunerea mea este ca acestor bursieri sa le fie permis sa reprezinte interesele Romaniei in institutiile europene. Daca Guvernul Romaniei nu are nevoie de cunoÅŸtintele acestor tineri la nivel intern, garantez ca tara are nevoie sa fie reprezentata de profesionisti la nivel european", sustine Catalin Ivan.

In acelasi timp, europarlamentarul recomanda parlamentarilor responsabili din Romania sa modifice Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici si Legea nr. 157/14.05.2004 privind instituirea Bursei Speciale "Guvernul Romaniei" pentru formarea managerilor din sectorul public, astfel incat actualilor si viitorilor beneficiari ai acestor burse sa le fie permis sa aplice si la pozitii de management si de experti in spatiul european, in cadrul carora sa reprezinte interesele statului roman.