Sute de mii de oameni si-au pierdut slujbele anul trecut! Si in ciuda faptului ca specialistii spun ca in acest an piata muncii si-a mai revenit si ca patronii au inceput sa faca angajari, mii de angajati inca mai trec prin experienta traumatizanta a concedierii. Ceea ce, in contextul economic actual, poate fi o drama.

In primul rand, nu te lasa intimidat de angajator! Destul de frecvent intalnita este situatia in care patronul incearca sa te faca pe tine sa-ti dai demisia.

Pe motiv ca nu esti cel mai potrivit pentru job, ca nu te-ai adaptat sau ca nu prea-ti faci treaba, seful incearca sa-ti induca ideea ca daca nu-ti dai tu demisia ti s-ar putea intampla ceva rau.

Nimic mai fals! In cazul in care angajatorul nu este multumit de tine, el este cel care va trebui sa demonstreze acest lucru, dupa ce face mai multe cercetari disciplinare. Abia dupa ce strange suficiente probe pentru a demonstra ca nu ti-ai indeplinit sarcinile de serviciu iti poate desface contractul de munca.

Angajatorul nu te poate obliga sa-ti dai demisia! O alta modalitate destul de des intalnita este demisia cu acordul partilor, patronul invocand faptul ca vei da mai bine in ochii viitorului angajator daca pleci prin demisie si nu prin concediere.

Smecheria in acest caz este ca, daca semnezi demisia cu acordul partilor, angajatorul nu mai este obligat sa-ti ofere plati compensatorii si nu mai ai dreptul nici la indemnizatie de somaj.

Varianta la care angajatorii recurg cel mai des in ultimul timp pentru a renunta la un angajat este restructurarea postului. In acest caz, patronul este obligat sa iti aduca la cunostinta, in scris, acest fapt si trebuie sa iti gaseasca un alt post in interiorul companiei.

Daca acest lucru nu este posibil, vei beneficia de un preaviz de 20 de zile lucratoare, timp in care poti veni la munca doar 4 ore pe zi (pentru a avea timp sa-ti cauti un alt serviciu) fara ca salariul sa ti se diminueze.

Totodata, potrivit contractului colectiv de munca la nivel national, la concediere vei primi un salariu lunar de baza brut. In cazul in care contractul negociat la nivel de ramura sau contractul individual semnat la angajare prevad mai multe salarii compensatorii sau alte beneficii in caz de concediere, angajatorul va fi obligat sa ti le acorde.

Afla mai multe despre drepturile pe care le ai cand esti concediat, dar si despre „capcanele” de pe piata muncii din videochatul incont.ro, realizat cu Serban Paslaru, avocat specializat in legislatia muncii la firma de avocatura Tuca Zbarcea&Asociatii.