MBA este acronimul pentru Master of Business Administration si inseamna un program in urma caruia absolventul primeste o diploma in managementul afacerilor, diploma ce valoreaza extrem de mult pe piata muncii.

Cei care reusesc sa termine un MBA capata deprinderi practice, nu numai teoretice, care-i vor ajuta mai tarziu sa poata sa conduca business-uri de succes, dar si sa creeze afaceri noi.

Prestigioasa revista The Economist a publicat pentru al noualea an consecutiv o lista cu cele mai bune programe MBA, de tip full-time din lume.

In fiecare an, universitatile urca sau coboara in astfel de topuri, in functie de performantele studentilor, de conditiile de studiu, de calitatea invatamantului si nu in ultimul rand de oportunitatile de cariera, pe care specializarile respective le ofera.

Pe primul loc in top se situeaza Universitatea din Chicago, din SUA, cu Booth School of Business, unde se preda intens despre administrarea afacerilor. Universitatea din Chicago a fost fondata in 1890 de John D. Rockefeller, dar abia la 1 octombrie 1892 si-a inceput activitatea de predare.

Este o institutie privata de invatamant superior, recunoscuta pe plan mondial ca fiind unul din centrele de cercetare cele mai avansate. Cele 12 facultati din cadrul sau sunt situate in cartierul Hyde Park din Chicago, Illinois, la aproximativ 15 minute de centrul orasului.

La Chicago Booth School of Business se predau diverse programe de masterat in administrarea afacerilor, si anume: programe full-time (invatamant de zi), programe de seara si de weekend, dar programe executive. In ceea ce priveste cursurile MBA full-time, ele sunt in numar de 21 si dureaza tot atatea luni.

Deviza celor de la Booth School of Business, din Chicago, este urmatoarea: „Pregateste-te sa gandesti asa cum n-ai mai facut-o pana acum”, facand referire la calitatea invatamantului de aici. 65% din masteranzi sunt de sex masculin, in timp ce 35% sunt reprezentantele sexului frumos, iar 36% din totalul celor inscrisi la cursuri sunt studenti straini, care provin din Asia, Europa si tarile din America de Sud.

Printre domeniile care se aprofundeaza aici se numara stiintele umaniste, finantele si administrarea afacerilor, economia si ingineria. Costul unui MBA la Booth School of Business variaza intre 10.000 si 30.000 de dolari.

Peste 133.000 de "studenti" au iesit de pe bancile Universitatii din Chicago, lucru care-o situeaza inca o data printre cele mai bune institutii de invatamant superior la nivel mondial.

Pe locul doi este Dartmouth College, tot din SUA, unde cei care vor sa avanseze in cariera se pot inscrie la programele de MBA de la Tuck School of Business. Aceasta este cea mai veche facultate de business din lume, fondata in 1900, unde se preda un singur program MBA full-time, care este insa extrem de cautat de studenti.

Cursurile despre management si munca in echipa sunt orientate pe relatiile extra-universitare ale studentilor. Programa Scolii Tuck consta in cursuri putine, dar realizate intr-o manierata atractiva, interesanta, captivanta.

Aproape toate proiectele studentilor se fac in echipa, iar succesul lor depinde strict de colaborarea fructuoasa pe care o stabilesc. Concurenta la admiterea de la Tuck School of Business este acerba, de 12 studenti pe loc. Insa doar 258 de studenti, cu varste cuprinse intre 26 si 32 de ani invata anual la Tuck School of Business.

Aproximativ 20% dintre ei sunt de alta origine decat cea americana. Taxele de scolarizare pentru MBA pornesc de la 47.835 de dolari si pot ajunge pana la 70.000 de dolari pentru 21 de luni.

Pe pozitia a treia este Haas School of Business de la University of California at Berkeley, evident tot din SUA.

Haas School of business este considerata a doua scoala de business din Statele Unite si una din institutiile de invatamant care formeaza si “exporta” lideri in know-howul afacerilor.

Doi dintre membrii acestei facultati au primit premiul Nobel pentru Economie. Programul de MBA de la Haas School include 12 cursuri teoretice, un curs experimental, dar si cursuri optionale, care se desfasoara pe durata unui an.

Celebra universitate din Statele Unite, Harvard Business School, se afla abia pe locul patru in topul realizat de britanici.  

Ea este scoala de business a Universitatii Harvard din Boston, Massauchusetts. Harvard Business School a fost fondata in 1908 si considerata la inceput un proiect nesigur, insa de-a lungul timpului a reusit sa devina un brand in invatamantul universitar de afaceri din intreaga lume.

Taxa de scolarizare pentru un MBA porneste aici de la 50.000 de dolari, la care daca adaugam cheltuielile suplimentare, ajunge la 80.000 de dolari. Insa Harvard le ofera studentilor si ajutoare sub forma de imprumuturi, care vor fi rambursate in rate, de beneficiari, dupa ce acestia isi vor termina studiile.

Dintre cei care predau la prestigioada scoala de business, face parte si cunoscutul Michael Porter, autor a 17 carti si castigator a premiului McKinsey Award de sase ori. El e considerat numarul unu mondial in domeniul strategiei de business, fiind totodata si cel care a redefinit idea de competitivitate economica si rolul corporatiilor in societate.

Pe pozitia a cincea se afla prima scoala de business din Europa. Culmea nu este din Marea Britanie, Franta sau Germania, tari cu traditie in invatamantul de business, ci din Spania.

Este vorba IESE Business School, de la Universitatea din Navarra, din Spania. Universitatea din Navarra este localizata in orasul Pamplona, din nordul Spaniei, in Tara Bascilor, aflat la peste 400 de kilometri de Barcelona, capitala Cataluniei.

IESE Business School a fost considerata facultatea cu cele mai bune programe MBA din lume si in 2009 si 2006. Un MBA la IESE dureaza 19 luni, include aproximativ 200 de cursanti, dintre care cei mai multi sunt de sex masculin (72%). Varsta medie a celor inscrisi este de 27 de ani, iar 75% din totalul masteranzilor provin din strainatate.

Universitatea spaniola este o institutie Opus Dei, potrivit EUI. Cu toate astea, cursurile nu presupun manifestari religioase sau prozelitism, iar atmosfera este aceeasi ca in orice scoala moderna din lume.

Taxa pentru cei doi ani de studiu de la IESE porneste de la 60.000 euro. Inscrierile pentru programele de MBA se fac pana pe 18 februarie. Pentru mai multe detalii, da click aici

International Institute for Management Development, din Lausanne, Elvetia, este  pe locul sase in topul realizat de jurnalistii mai sus citati.

Pentru un program MBA de numai 10 luni de aici, cursantii platesc o taxa de scolarizare de 56.000 de dolari. Aproximativ 90 de studenti, cu varste intre 26 si 33 de ani sunt inscrisi la MBA-uri full-time, iar ceea ce este impresionant este faptul ca doar 2% dintre participanti sunt americani.

Cei mai multi dintre cei acceptati au o experienta profesionala de cel putin trei ani.

Daca esti interesat de un MBA aici, poti aplica online, cu trei scrisori de recomandare. Vei fi apoi informat daca cei de la Universitatea din Lausanne vor sa te cunoasca.

Datele pana la care te poti inscrie sunt: 1 februarie, 1 aprilie, 1 iunie, 1 august sau 1 septembrie. Pentru mai multe detalii, citeste aici

Prestigioasa Stanford Graduate School of Business din America ocupa pozitia a saptea din top 10.
Scoala a fost infiintata in 1925 de un grup de afaceristi din California, printre care si Herbert Hoover, absolvent al Stanford University si al 31-lea presedinte al SUA. MBA-ul de la Stanford se desfasoara pe parcursul a 22 de luni, iar taxa de scolarizare e de aproximativ 38.000 de dolari.

In fiecare an, se inscriu in jur de 370 de cursanti, din care 35% sunt cursanti straini.

Clasate pe ultimele locuri din top sunt Warton School, de la Universitatea din Pennsylvania (SUA), HEC School of Management din Paris, Franta si Schulich School of Business, de la Universitatea din York, Canada.

Situata in inima Parisului (Franta), HEC School of Management este una dintre cele mai faimoase scoli de business din lume si cea mai buna scoala de profil din Europa. A fost fondata in 1881, dar abia in 1969 a lansat programele de MBA, devenind una din primele scoli europene care oferea astfel de cursuri despre afaceri.

Programele de MBA dureaza intre 12 si 16 luni (in functie de specializare) si se tin in diverse limbi. Cursantii care au absolvit HEC School of Management provin din 55 de tari.

Daca te intereseaza procesul de selectie, afla ca exista o balanta echilibrata intre cunostintele academice, experienta profesionala si motivatia personala a candidatului. Cunoasterea limbii franceze nu este obligatorie, dar participantii sunt incurajati sa stie macar putina franceza la inceperea studiilor.

Costurile unui MBA aici variaza intre 14.500 - 42.500 de euro, in functie de specializarea aleasa. Da click aici pentru mai multe informatii.