Proiectul de lege prevede ca cei care au picat bacalaureatul, dar au absolvit liceul cu medii mai mari de 7, sa se poata inscrie la facultate intr-un asa numit "an pregatitor". Iar in vara, daca reusesc sa obtina diploma, sa treaca direct in anul doi. Ideea le surade chiulangiilor, care si asa nu aveau chef sa se apuce de carte.

Initiativa PSD vine in contextul in care universitatile din Romania incep luni cursurile cu bancile goale. Si, implicit, fara platitori de taxe. Ministrul Educatiei si premierul considera ca o astfel de masura ar discredita definitiv invatamintul.

"Este o initiativa iresponsabila, care arata adevarata fata a intereselor financiare ale universitatilor. In disperare de cauza aceste, interese sunt sustinute acum prin intermediul unor parlamentari, fosti ministri, inconstienti, care in mandatul lor au transformat universitatile in fabrici de diplome si de bani”, a explicat Daniel Funeriu, ministrul Educatiei.

"Este exact cum ai spune unei persoane poftim carnetul de sofer si vedem la anul daca iti iei carnetul sau unui cetatean, bisturiul de chirurg, opereaza pe creier sau pe inima si vedem noi daca termini facultatea sau nu...", a fost reactia premierului Emil Boc.

Initiatorii sustin, insa, ca masura ar fi de folos pentru cei o suta de mii de absolventi, cu viitorul amenintat.

Proiectul a fost depus la Camera Deputatilor. Senatul este insa camera decizionala. Iar in noiembrie va fi dat si votul final.