Castigul salarial mediu net a crescut intr-un an cu 3,1% la nivelul intregii economii, ajungand in iunie la 1.422 de lei, a anuntat ieri Institutul National de Statistica (INS). Bancherii raman cel mai bine platiti romani, in intermedieri financiare venitul net fiind de 3.442 de lei, cu toate ca, din iunie 2009 si pana in prezent, salariile lor au scazut cu 13%.

Daca angajatilor din banci le-au intrat mai putini bani in buzunare, agentii de asigurari au motive de bucurie. In activitatile de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), castigul salarial mediu net a crescut, in aceeasi perioada, cu 14,7%, ajungand la 2.635 de lei.

"Explicatia este simpla: de regula, agentii de asigurari sunt platiti la comision. Cum politele RCA s-au scumpit fata de anul trecut, valoarea absoluta a comisionului a crescut si ei au ajuns sa incaseze mai multi bani", a declarat pentru Gandul presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci, Constantin Paraschiv.

Citeste mai multe despre evolutia salariilor, in ziarul Gandul.