Intrebat "cat de buni suntem la spionat", Ungureanu a raspuns: "Buni, chiar foarte buni. Nu fac decat sa citez ce spun altii despre noi, pentru ca nu vreau sa fie o pledoarie pro-domo, mi-ar fi foarte simplu sa spun ca suntem exceptionali. Nu, sunt foarte multe lucruri de facut, dar suntem intr-adevar foarte buni, si asta este superlativul absolut."

Ungureanu a mai spus ca bugetul SIE este mic in comparatie cu cel al altor institutii din sistemul de aparare.

De asemenea, Ungureanu a spus ca cei care lucreaza in SIE sunt motivati de patriotism in primul rand, salariul nefiind un factor determinant. Directorul SIE a precizat ca exista riscuri la care se supun ofiterii SIE, inclusiv pierderea vietii.

El a spus ca salariile in SIE sunt, ca nivel, sub 30 de milioane de lei vechi. Cu toate acestea, el a spus ca un job la SIE este foarte atractiv, dat fiind natura activitatii.

Directorul SIE a mai spus ca un spion respecta doar legile statului din care provin. "Spionii nu sunt ingeri (...), sunt, de fapt, niste infractori. Stiu ca suna prost, dar despre asta este vorba", a spus Ungureanu, mentionand ca exista aspecte penale si ca scopul unei astfel de meserii este recoltarea de informatii indiferent de mod - legal, ilegal, moral, imoral, etica, nonetica.

El a mai spus ca nu poate oferi date despre numarul de ofiteri activi ai SIE, precizand ca informatia este clasificata.

Ungureanu a mai precizat ca recrutarea in SIE nu este un proces intotdeauna multumitor, mai ales din punct de vedere cantitativ, pentru ca iesirile din sistem sunt mai mari decat intrarile.

Ungureanu a spus ca atunci cand sesizezi astfel de procese, esti tentat sa faci aprecieri legat de intreaga societate: cultura generala, capacitate de mobilizare, optimism patriotic, coeziune, loialitate fata de stat.

El a precizat ca din 1.000 de candidati, opt intra "intr-o forma specifica de pregatire". "Din cei opt raman uneori cinci", a spus Ungureanu.

Intrebat cate pierderi de vieti omenesti a suferit SIE, Ungureanu a precizat ca nu poate raspunde. "Pot sa va spun insa ca exista pierderi", a spus Ungureanu, spunand ca exista pierderi de vieti si diferite "incapabilitati fizice sau psihice". El a completat ca se dovedeste astfel foarte palpabila motivarea superioara a acestor oameni - patriotismul.

Ungureanu: SIE a avertizat despre criza, ce s-a intamplat dupa nu tine de Serviciu

Directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata de ProTV, ca Serviciul a facut avertizari privind aparitia crizei economice, insa modul in care beneficiarii informatiilor au actionat nu tine de obligatiile institutiei.

El a afirmat, intrebat daca au existat sesizari ale SIE legate de aparitia crizei economice, ca toate organismele abilitate au primit de la institutie sesizari legate de posibile evolutii economice. "O asemenea criza nu ne-a luat niciodata prin surprindere", a mai spus Ungureanu.

Directorul SIE a precizat ca un serviciu de spionaj avertizeaza asupra modului in care pot fi interpretate anumite evolutii economice la nivel global.

"Altfel spus, au existat asemenea avertizari. Modul in care raspunde beneficiarul legal la asa ceva nu tine de obligatiile unui serviciu de spionaj. (...) Da, sesizarile au existat, este normal sa fie in felul acesta. Ce s-a intamplat mai departe nu face obiectul analizei mele", a spus Ungureanu.

Fostul ministru a spus ca nu poate sa suspecteze de rea-credinta sau de lipsa de capacitate de reactie, intr-o democratie, pe beneficiarul legal de informatie oferita de serviciile de spionaj.

Ungureanu a mai precizat ca nu poate spune si nu are liberatea de a constata ca exista beneficiari ai informatiilor SIE care nu le folosesc.

El a mai precizat ca probleme pot sa apara cand informatia furnizata beneficiarului este manipulata necorespunzator, mentionand ca in astfel de situatii, SIE este abilitat sa intervina. In acest context, a precizat ca retragerea certificatului ORNISS este o masura care tine inclusiv de SIE.

El a mai spus ca retragerea certificatului ORNISS este "un fel de moarte civica".