Potrivit datelor INS, la nivel national, cea mai semnificativa crestere salariala a avut loc in domeniul extractiei de petrol si gaze naturale, unde castigurile au inregistrat, in septembtie, un avans de aproximativ 39%.

Astfel, castigul salarial mediu net a crescut cu 1.125 de lei, de la 2.897 de lei la peste 4.000 de lei, ca urmare a acordarii de premii ocazionale, ca de exemplu prime de vacanta, prima pentru “Ziua Petrolistului” sau diferite prime trimestriale.

In acest context, salariile din industria extractiva per total au avut un avans de 350 de lei, desi tot in acest sector economic s-a inregistrat si una dintre cele mai semnificative scaderi salariale, respectiv in extractia carbunelui superior si inferior, unde salariul mediu net s-a diminuat cu 295 de lei.

Alte cresteri importante ale salariului mediu net au avut loc in intermedieri financiare, cu 211 lei – de la 3.323 de lei, in august, la 3.534 de lei, in septembrie, sau in telecomunicatii, cu peste 200 de lei - de la 2.898 de lei la 3.101 lei.

De asemenea, in domeniul IT, majorarile salariale au fost, in medie, de 123 de lei, pentru diferitele servicii informatice.

Potrivit Statisticii, cresterile castigului salarial mediu net s-au inregistrat ca urmare a acordarii de premii ocazionale, platii concediilor de odihna din fondul de salarii sau a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic, precum si a disponibilizarilor de personal cu salarii mici.

Functionarii publici au piedut peste 250 de lei, in septembrie

Daca in lunile anterioare, cei mai ghinionisti dintre bugetari au fost profesorii si medicii, ale caror salarii au scazut semnificativ, in timp ce veniturile functionarilor publici cresteau, in septembrie a venit randul angajatilor din administratia publica sa ramana fara sume consistente la salariu.

Astfel, in medie, castigul salarial mediu net al functionarilor a scazut, in septembrie,  cu 269 de lei, adica cu peste 16% fata de luna anterioara. Fata de luna iunie, salariul mediu net in administratia publica a fost diminuat cu peste 27%, dupa aplicarea taierilor impuse de Guvern.

In celelalte domenii bugetare - educatie si sanatate, desi in luna septembrie salariile au crescut usor, cu cateva zeci de lei, ca urmare platii cu ora in cazul cadrelor didactice sau a acordarii unor drepturi restante, in ultimele trei luni, castigurile au fost diminuate cu peste 23% si, respectiv 20%.