1. Incearca sa revii la programul normal de somn pe care il aveai inainte.

Chiar daca poate ca te-ai obisnuit sa stai pana mai tarziu si sa adormi abia la 3 dimineata, daca te duci la culcare mai devreme ai si sanse sa adormi si sa te trezesti mai devreme.

Daca vei continua sa ai un program de somn haotic pana in noaptea premergatoare intoarcerii la munca, fii sigur ca in ziua cu pricina vei fi obosit, nimeni nu-ti va intra in gratii si abia vei astepta sa se termine programul ca sa... dormi.

2. Multi dintre noi devenim nelinistiti cu o noapte inainte sa ne intoarcem la serviciu, gandindu-ne la ce s-ar fi putut intampla in lipsa noastra si cu ce ar trebui sa incepem munca. Ganduri care, de cele mai multe ori, ne fac sa ne intoarcem pe toate partile in pat si a nu reusim sa adormim pana spre dimineata.

De aceea, in astfel de situatii se poate apela la un sedativ usor, doar cat sa te ajute sa adormi. Daca nu esti adeptul medicamentelor, poti incerca unul dintre leacurile invatate de la bunica: un ceai de tei, un pahar cu lapte cald sau... numaratul oilor!

3. Verifica-ti mailul de serviciu inainte sa te intorci la munca, preferabil in seara anterioara, pentru a evita sa pierzi o buna parte din programul de a doua zi analizand fiecare mesaj primit. Pe de alta parte, verificarea mailului te va ajuta sa te pregatesti pentru prima zi de munca si, in acest fel, vei sti de la inceput de ai de facut.

4. Fii organizat! Pentru ca nu vei fi obisnuit chiar din prima zi sa te trezesti la ora la care trebuie pentru a ajunge la timp la munca si pentru a evita sa te lovesti de lucruri prin casa si sa nu gasesti nimic din ce ai nevoie, planifica-ti totul de seara.

Pregateste-ti hainele cu care te imbraci si servieta cu care te duci la serviciu, impacheteaza-ti laptopul, preseteaza filtrul de cafea, pregateste-ti micul dejun, ba chiar si pachetul pe care il vei lua cu tine. In acest fel, dimineata nu vei avea altceva de facut decat sa sari in hainele pregatite, sa-ti iei pachetul din frigider si servita cu laptopul si esti gata sa iesi pe usa.

5. Daca ti se pare ca te face sa treci mai usor peste propria-ti suferinta, gandeste-te ca nu esti singurul care trebuie sa se intoarca la birou la 2 zile dupa Revelion. Ianuarie este intotdeauna o luna grea, cu vreme mohorata sau geroasa, in care numai gandul de a iesi din casa, dimineata, pe intuneric, te face melancolic.

Gandeste-te insa ca, asemenei tie, sunt o multime de oameni care fac acelasi lucru, se trezesc la fel de dimineata ca si tine, ies din casa la aceeasi ora si merg la serviciu, asemeni tie. Poate constient spui ca nu te intereseaza de altii, dar inconstient, gandul ca mai sunt si altii ca tine, te va face sa te simti mai bine.

6. Odata intors la birou, nu incerca sa faci totul din prima zi. Poate ca ai ramas in urma cu proiectele, poate colegul care ti-a tinut locul nu a facut treaba asa cum ai fi vrut, dar daca vei avea din prima zi o atitudine de “hei-rup” nu vei face decat sa te obosesti mai mult decat esti dupa prima zi de munca. Daca iei lucrurile pe rand, in cateva zile vei intra in rutina zilnica si nici nu-ti vei da seama cand trec zilele si... vine vacanta de vara.

Primele zile pot fi obositoare la intoarcerea la serviciu, dar nu dupa mult timp vei intra in ritmul normal care, trebuie sa recunoscti, ti-a lipsit in vacanta. Si nu uita, dat fiind contextul economic in care traim, fii multumit ca mai ai un serviciu la care sa te intorci dupa concediu.