Spre deosebire de anul trecut, cand majoritatea notificarilor de disponibilizare erau facute de firmele private, aproape jumatate din concedierile din primele luni ale anului 2010 vor fi efectuate de stat. Asftel, aproape 9.000 de viitori someri vor proveni din transporturi terestre, acestea vizandu-i in principal pe salariatii de la companiile CFR.

CFR-istii ingroasa numarul somerilor

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, declara la inceputul lunii ianuarie, ca aproximativ 10.000 de salariati din cadrul CFR vor fi disponibilizati, cei mai multi – in jur de 6.500, provenind de la CFR Marfa. Acestia urmeaza sa beneficieze, ca protectie sociala, de doua salarii medii pe economie, la concediere, si de diferenta dintre ajutorul de somaj si valoarea unui salariu mediu lunar, pana la expirarea perioadei de somaj.

In baza de date a ANOFM mai sunt inregistrati si 285 de angajati care urmeaza sa fie concediati din industria de aparare, precum si 232 de persoane care vor ramane fara slujba in urma reorganizarii unor institutii publice si a unor agentii guvernameltale, ca urmare a aplicarii legii 329/2009.

In urmatoarele trei luni urmeaza sa fie concediati si 46 de persoane din invatamant, numarul acestora uramand sa atinga aproximativ 15.000, ca urmare a reducerii unui numar similar de posturi, pana in luna septembrie. Din arhive si muzee vor mai ramane fara slujba 44 de persoane.

Bucurestiul da afara cei mai multi angajati

Angajatorii din sectorul privat au anuntat, de asemena, intentia de a concedia 12.764 de salariati, majoritatea din constructii, industria usoara, fabricarea de masini sau industria metalurgica.

Cei mai multi someri vor proveni din Bucuresti – 13.214 persoane, urmat de judetele Bacau – 1.139 persoane, Galati – 990, Dambovita – 941 si Arges – 921.

Autoritatile spun ca somajul va scadea din aprilie. FMI le contrazice

Numarul de someri a continuat sa creasca si in ianuarie in acelasi ritm alert ca in ultimul an, bilantul primei luni din an fiind de aproape 741.000 de persoane fara loc de munca. Rata somajului a ajuns astfel la 8,1%, record al ultimilor sapte ani. In timp ce seful FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara, in urma cu doua saptamani, ca numarul somerilor va atinge un milion in prima jumatate a anului in curs, autoritatile de la Bucuresti sustin ca rata somajului va incepe sa scada din luna aprilie.

De altfel, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza o rata a somajului de 6,2%, la finele anului, si un numar de someri de 550.000 de persoane. Asta in conditiile in care statul intentioneaza sa dea afara aproximativ 100.000 de salariati. Patronii sustin ca un numar comparabil de someri vor proveni si din sectorul privat in acest an.