Sute de studenti asiatici si europeni - inclusiv romani- care au plecat peste Ocean in vacanta de vara, au ajuns deja la revolta.

Catalin este student in anul al 2-lea la Stiinte Politice. A incheiat sesiunea de primavara cu 9,90 si a decis sa incerce Oceanul cu degetul, muncind peste vara in State.

Am semnat contractul in Romania si urma sa lucrez, in medie, 32 de ore pe saptamana ca host intr-un restaurant. Fie au profitat de noi si ne-au exploatat, fie nu ne-au dat destule ore de munca. Cand am vorbit cu ei mi-au spus ca au angajat prea multi studenti si ca nu au ce sa faca. Chiria ne-a costat foarte mult si am ramas fara bani”, explica tanarul student.

"Daca va fi cazul si sponsorul de viza va permite, suntem pregatiti sa ii relocam si sa le oferim un alt job celor care vor sa parasesca angajatorul si sa-si continue experienta americana. Vara aceasta sunt mai mult de 3.500 de studenti romani participanti in programul Work & Travel USA, iar feedbackul primit pana acum a fost foarte bun", spune Mihai Paun, reprezentantul firmei de recrutare.

Intre timp, in Pensylvania, 400 de studenti care munceau intr-o fabrica au ajuns la proteste.

Dar ca sa vedeti ca aceasta viza deschide, pentru studenti, chiar toate posibilitatile, aflati ca fratele lui Catalin a muncit si el in statul Virginia timp de 3 luni. A castigat peste 7.000 de dolari si o experienta pozitiva.

Asadar, nu exista reguli, dar pastrati-va vigilenta, in privinta agentiei romanesti pe care o alegeti, a angajatorului american si a contractului pe care il semnati.