Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca, desi Guvernul nu a luat inca o decizie finala, scrisoarea de intentie catre FMI ar putea fi adoptata in varianta propusa de Executiv, pentru ca acest pachet de masuri este cel mai bun si ce mai viabil.

In ceea ce priveste reducerile de venituri propuse, Guvernul nu intentioneaza sa ia in calcul niciuna dintre variantele propuse de sindicate sau de patronate, astfel ca salariile vor scadea cu 25%, individual, la fel si pensiile, cu 15%, indiferent de valoarea acestora.

Vladescu a precizat, totodata, ca in paralel cu taierea cu 25% a salariilor, se va continua si procesul de restructurare a sistemului bugetar.

In scrisoarea de intentie sunt trei prevederi: o noua lege a salarizarii unice de la 1 ianuarie, un fond de salarii limitat si un numar de bugetari de 1,29 de milioane. Discutam de anul viitor de un alt sistem de salarizare. Asta inseamna ca, fata de 1,36 milioane de angajati, anul viitor va trebui sa avem 1,290 milioane. Disponibilizarile se vor face si anul acesta si anul viitor. Nu exista o cifra propusa pentru acest an”, a declarat Vladescu aseara, la un post de televiziune.

Aceeasi pozitie a fost exprimata, de altfel, si de ministrul Muncii, Mihai Seitan, care declara, dupa intalnirea de ieri cu patronatele, ca toate salariile vor scadea cu 25% si ca “nu se pune problema unei diseminari in sus sau in jos”.

Ministrul Finantelor a adaugat ca, pentru ca scrisoarea sa fie aprobata de FMI la sfarsitul lunii iunie, documentul ar trebui sa fie adoptat de Guvern pana al sfarsitul lunii mai, adica cel mai tarziu in sedinta de Guvern de sapatamana viitoare.

Pentru a putea avea aprobarea scrisorii de intentie in boardul FMI ar trebui sa plece inainte de sfarsitul lunii mai… Termenul limita pentru semnarea scrisorii ar fi sedinta de Guvern de saptamana viitoare. (…) In cazul in care se aplica incepand din luna iunie, salariile micsorate se vor lua in iulie. Daca se aplica din iulie, bugetarii vor lua salariile reduse incepand cu luna august. Din momentul in care se ia decizia, incepem implementarea, termenul ramane iunie”, a explicat Vladescu.

Ministrul a precizat ca nici sindicatele, nici partidele politice nu au venit cu solutii viabile de reducere a cheltuielilor.