Chiar si intr-un an de criza, nu pleca de la premiza ca este imposibil sa obtii o marire de salariu. Nu este la fel de usor ca in alti ani si depinde de mai multi factori, dar merita sa incerci.

Majoritatea considera la un moment dat ca merita mai mult decat primeste. Acest fenomen social se intalneste mai ales in organizatiile in care ierarhia, gradarea functiilor, fisele de post sunt doar concepte si nu practica. In aceste cazuri, salariatul se raporteaza si se compara cel mai adesea cu cel de langa el. De aceea, in multe cazuri, salariatul nu are la indemana argumente obiective pentru care angajatorul ar trebui sa ii mareasca salariul”, spune Greta Chetreanu, HR Director la IIRUC Service si membru HR Club.

Potrivit acesteia, pentru ca demersul de obtinere a unei mariri salariale sa aiba succes, trebuie ca salariatul sa se poata autoevalua, sa vada ce beneficii are angajatorul de pe urma sa, dar sa tina cont si de situatia financiara a firmei.

Pe de alta parte, atunci cand salariatul apreciaza ca poate aduce un plus de valoare prin activitati suplimentare sau idei novatoare, acestuia trebuie sa i se dea sansa de a castiga mai multi bani.

Este adevarat ca in contextul actual, in care problemele de cash flow sunt reale, si nu doar o scuza, este dificil sa demarezi o renegociere salariala, chiar daca esti indreptatit, ca salariat, sa o faci. De aceea, trebuie gasit echilibrul intre nevoia salariatului, promisiunile anterioare ale angajatorului si situatia financiara”, explica Greta Chetreanu.

Specialistul in resurse umane crede, insa, ca salariatul trebuie sa fie suficient de realist atunci cand isi formuleaza cererile, sa evalueze corect cat trebuie sa ceara si pentru ce. In caz contrar, sansele de reusita sunt mici, salariatul sfarsind prin a acumula astfel frustrari care pot sa duca la scaderea productivitatii.

In cazul in care angajatorul chiar nu are posibilitatea sa dea o marire de salariu se poate negocia un sistem de compensatii si beneficii care sa ii avantajeze pe amandoi.

In mod sigur angajatorii au devenit mai creativi decat anul trecut, in sensul gasirii de alternative pentru maririle salariale. De exemplu, introducerea, in pachetul de compensatii si beneficii, a unor beneficii care nu afecteaza in sus costurile companiei, cum ar fi tichetele, pentru care nu se platesc taxe si asigurari. Angajatorii mai sunt dispusi la suplimentarea zilelor de concediu sau la negocierea de programe de dezvoltare profesionala a salariatilor”, a precizat Greta Chetreanu.

Cum poti sa obtii o majorare salariala?

-          Daca in contractual de munca exista o astfel de prevedere, respectiv perioada dupa care se poate negocia salariul si limitele intre care sa fie cuprinsa majorarea (de exemplu 10%)
-          La sfarsitul perioadei de proba, in cazul in care intelegerea initiala cu angajatorul prevede acest lucru
-          In cazul in care ai obtinut rezultate foarte bune la evaluarea periodica
-          Daca momentul este potrivit (in cazul in care seful este intr-o pauza scurta intre sedinte poate ca te gandesti de doua ori inainte de a te duce sa ii soliciti marirea de salariu)
-          Evalueaza cat se poate de corect si obiectiv situatia (contributia ta concreta la bunul mers al companiei si contextul economic)
-          Pregateste o lista de maximum cinci argumente coerente si solid argumentate (negocierea nu inseamna nici poezie nici proza, ci echilibrul dintre cerere si oferta care se poate gasi doar daca cererea este corect dimensionata in raport cu oferta pietei)