Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, romanii care lucreaza intr-o tara din Spatiul Economic European (SEE - care cuprinde statele membre UE, Norvegia, Islanda si Lichtenstein) pot beneficia de toate drepturile stabilite prin legislatia comunitara.

Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), drepturile fundamentale de care beneficiaza orice persoana care lucreaza in SEE sunt cel de a-si alege in mod liber profesia, cel de a face parte dintr-un sindicat si cel de a face greva.

Lucratorii care muncesc legal in strainatate au dreptul de a-si negocia salariul, conditiile de munca, precum si drepturile si obligatiile pe care le au.

In conditiile in care se incheie un contract de munca cu angajatorul, acesta este obligat sa plateasca angajatului salariul prevazut in contract, orele suplimentare, precum si sa acorde concediul legal sau zilele libere prevazute de legislatia muncii din tara respectiva.

Totodata, daca angajarea s-a facut legal, salariatul are dreptul la urmatoarele prestatii si ajutoare sociale:

- Prestatiile de boala
- Indemnizatiile de maternitate si de paternitate
- Indemnizatiile de invaliditate
- Prestatiile pentru limita de varsta
- Prestatiile de urmas
- Prestatiile in cazul unor accidente de munca si boli profesionale
- Ajutoarele de deces
- Ajutoarele de somaj
- Prestatiile oferite inainte de pensionare
- Prestatiile familiale

De asemenea, perioadele lucrate in oricare stat din SEE sunt totalizate si luate in considerare la pensie.

Un alt drept important pe care il au muncitorii din Europa este acela al exportului prestatiilor – orice drept banesc al angajatului (indemnizatie de somaj, pensie, alocatie pentru copii) poate fi platit in tara de resedinta, indiferent de statul in care salariatul a fost angajat.

Sursa informatiilor: ANOFM