Cei mai multi dintre angajatii cu experienta ajung de-a lungul timpului sa isi dezvolte anumite obiceiuri la locul de munca. O parte dinte ele pot fi de ajutor, dar cele mai multe reprezinta cativa factori care nu fac altceva decat sa scada eficienta muncii.

Cyril Peupion, consultant al firmei Primary Asset Consulting, ofera cateva ponturi pentru o organizare cat mai buna la serviciu, dar si in viata de zi cu zi.

1. Verificarea inbox-ului

Un studiu recent arata ca 34% dintre angajati isi tin tot timpul e-mailul deschis. Fie ca-si verifica mesajele pe smartphone-uri, tablete ori calculator, e-mailul este o sursa de distragere, scazand concentrarea la locul de munca.

Solutia: Propune-ti sa iti verifici e-mailul de doua, maximum trei ori pe zi. In restul timpului, incearca sa il tii inchis.

2. Amanarea lucrurilor

Desi ne pierdem vremea cu tot felul de lucruri inutile, de multe ori o facem pentru a evita sa rezolvam sarcinile cu adevarat importante. De exemplu, cu toate ca oamenii isi verifica frecvent e-mailul, poate dura mai mult timp pana cand se si hotarasc sa raspunda la mesaje sau sa se ocupe de problema semnalata.

Solutia: De fiecare data cand citesti un mesaj, nu il deschide pe urmatorul pana nu te ocupi de acesta. Daca sarcina va dura mai mult de cinci minute, programeaza o ora la care ti-ai propus sa o rezolvi.

3. Un birou dezordonat

Un birou dezordonat te va face sa pierzi timp atunci cand cauti o informatie, iti va scadea puterea de concentrare si te va impiedica sa iti prioritizezi corect sarcinile.

Solutia: Organizeaza-ti documentele in arhive separate si noteaza intr-un calendar toate lucrurile pe care trebuie sa le faci.

4. Lipsa de concentrare

Cei carora le place sa faca mai multe lucruri in acelasi timp ajung sa aiba cateva documente si e-mailuri deschise simultan, dar le este greu sa si termine sarcinile incepute. Lipsa de concentrare se poate manifesta atat la locul de munca, dar si acasa.

Solutia: Organizarea sarcinilor si intalnirilor intr-un orar, si respectarea acestuia.

5. Prioritizarea deficitara

Cei mai multi oameni isi programeaza activitatile in functie de urgenta si termene limita. Dar este mult mai eficient ca prioritizarea sa se faca in functie de natura si importanta sarcinii.

Solutia: Pentru a decide cum sa-ti imparti timpul, intreaba-te mereu ce impact va avea pe termen lung sarcina respectiva asupra ta sau a afacerii tale si daca este important sa te ocupi de ea acum, sau poate fi lasata pentru mai tarziu.