Potrivit studiului, dat publicitatii sambata de Federatia "Solidaritatea Sanitara", inechitatile salariale ar afecta aproape 46% dintre salariati, care au raspuns ca au salariul mai mic decat colegii cu acelasi nivel de pregatire.

84% dintre salariati sunt de acord cu introducerea unui sistem de salarizare in functie de performanta, 40% dintre respondenti indicand un grad de satisfactie mare si foarte mare fata de introducerea unui astfel de sistem.

Totodata, 42,4% din respondenti considera ca salarizarea in functie de performanta va avea ca impact cresterea semnificativa a calitatii serviciilor medicale, in timp ce 35,6% indica o crestere discreta a calitatii serviciilor prin aplicarea acestui sistem.

Majoritatea respondentilor - 74%- considera ca salarizarea in functie de performanta trebuie sa se aplice in mod diferentiat pe categorii de salariati si pe specialitati.

In ceea ce priveste criteriile propuse de catre Ministerul Sanatatii pentru evaluarea personalului in vederea salarizarii in functie de performanta, 35% dintre respondenti s-au pronuntat pentru nivelul de pregatire profesionala, 32% - calitatea muncii, 21% - cantitatea muncii - si 12% - fidelizarea muncii.

Sondajul a fost realizat in perioada 15 iulie - 10 octombrie 2013, pe un esantion de 395 de salariati din sistemul sanitar, care au completat integral chestionarul propus.