"La fel ca în Occident, dincolo de racolarea şi pregătirea angajaţilor, companiile caută soluţii care să reducă impactul forţei de muncă, iar robotizarea, automatizarea şi digitalizarea serviciilor se află în prim-plan. Multe companii se află în plin proces de restructurare a business-urilor, pentru a-şi compatibiliza resursele şi serviciile la Industry 4.0, concept care defineşte a patra revoluţie economică industrială", arată analiza.

În esenţă, Industry 4.0 se referă la business-uri care şi-au digitizat tehnologiile, astfel încât instalaţiile şi echipamentele pot comunica între ele prin intermediul internetului, cu ajutorul noilor tehnologii.

De la reţele de comunicaţii, la roboţi, imprimante 3D, sisteme de control şi, în viitor, maşini autonome, Industry 4.0 va impacta în mod semnificativ economia, oferind un grad fără precedent de automatizare şi independenţă operaţională.

"Economia românească necesită investiţii semnificative pentru a se adapta noii revoluţii industriale. Dincolo de perfecţionarea angajaţilor, este nevoie de dezvoltarea unor linii şi servicii automatizate, în care roboţii vor juca un rol semnificativ", mai arată analiza.

Un studiu recent, realizat la comanda Universal Robots, arată că antreprenorii şi managerii din România au început să conştientizeze impactul noilor tehnologii în economie, căutând soluţii de automatizare şi robotizare pentru a creşte producţia şi a scădea costurile. 34,7% dintre participanţii la sondaj au declarat că intenţionează să achiziţioneze, în următoarele 12 luni, noi soluţii de automatizare / robotizare pentru compania în care lucrează.

,,Această a patra revoluţie industrială va aduce schimbări fundamentale în mecanismele economice şi România trebuie să fie pregătită. Perfecţionarea angajaţilor pentru a susţine noile tehnologii trebuie să fie în prim-plan. Competitivitatea economică va depinde, în mare măsură, de felul în care companiile se vor adapta la Industry 4.0, inclusiv de modul în care vor dezvolta mecanisme eficiente de suport’’, a declarat Lidia Neacşu, reprezentant al companiei de training şi consultanţă Best Smart Consulting.

Potrivit datelor Federaţiei Internaţionale pentru Robotică, România are, în prezent, 11 roboţi la 10.000 de lucrători industriali, şi ar mai avea nevoie de cel puţin 10.000 de roboţi industriali.

Spre comparaţie, în Polonia sunt 28 roboţi/10.000 angajaţi, în Ungaria sunt 57 de roboţi, iar Cehia are 100 de roboţi la 10.000 de muncitori. În SUA, industria americană a incorporat, în ultimii 10 ani, peste 130.000 de roboţi.