Conform studiului Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, dintre cei 750 de angajatori intervievati, 64% nu prevad nicio schimbare in forta de munca in al doilea trimestru al anului 2010, 14% se asteapta sa creasca volumul angajarilor si 21% anticipeaza o scadere in activitatea de angajare.

In general, angajatorii raporteaza o usoara imbunatatire de 4% a previziunii nete de angajare comparativ cu primul trimestru al anului, dar in comparatie cu trimestrul 2 al anului 2009, previziunea este cu 3% mai slaba.

Previziunea neta de angajare (numar ce se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere) se situeaza la un nivel pesimist de -7%.

"Previziunea neta de angajare de -7% la nivelul pietei muncii din Romania sugereaza ca angajatorii se asteapta ca al doilea trimestru al anului 2010 sa ramana o provocare. Flexibilitatea, inovatia si creativitatea in ceea ce priveste managementul capitalului uman sunt necesare pentru a raspunde in mod eficient acestei provocari; in aceasta situatie forta de munca planificata in mod strategic si gestionarea ei in mod cat mai eficace se dovedesc a fi esentiale pentru obtinerea succesului," spune Camelia Stanculescu, General Manager al Manpower Romania.

Circa 64 la suta dintre angajatori au semnalat ca vor mentine constant numarul actual de angajati, cu 6 procente mai mult fata de trimestrul anterior. "Aceasta evolutie este un semn pozitiv in ceea ce priveste tendintele de redresare si de crestere asteptate pe piata fortei de munca pana la sfarsitul anului, in concluzie incurajator atat pentru angajatori, cat si pentru solicitantii de locuri de munca". mai comenteaza Camelia Stanculescu.

In general, prima parte a anului este adesea o perioada incerta pentru angajatori, iar multi dintre ei sunt destul de atenti in legatura cu planurile lor de angajare chiar si in momentele prospere.

Potrivit oficialului Manpower, angajatorii stiu ca piata isi va reveni in cele din urma, asa ca asteapta semne de stabilitate inainte de a merge mai departe si de a creste din nou numarul angajatilor.

"Odata ce semnalele usor optimiste deja aparute vor fi confirmate si in trimestrul urmator, angajatorii vor fi gata sa reactioneze rapid la ascensiunea pietei", concluzioneaza Stanculescu.

Cum merg angajarile in tara?

In tara, angajatorii din doua regiuni dintre toate cele 8 analizate anticipeaza cresteri modeste ale activitatii de angajare in decursul trimestrului 2. In regiunea Sud-Est, angajatorii raporteaza o previziune neta de angajare de +6%, in timp ce in regiunea Centru se inregistreaza o previziune prudenta de +3%.

Totusi, valori negative ale activitatii de angajare sunt inregistrate inca in 5 regiuni. Cele mai scazute valori privind perspectiva de angajare sunt raportate de angajatorii din Nord-Vest si de cei din Sud-Vest, unde previziunea este de -17% si respectiv de -16%.

Perspective de angajare slabe sunt anticipate si pentru cei care isi cauta un loc de munca in regiunea Vest, peeviziunea fiind de -12%.

Cum vor merge angajarile pe sectoare de activitate?

Companiile din sase dintre cele 10 sectoare de activitate analizate se asteapta ca ritmul de angajare sa se imbunateasca fata de trimestrul anterior.

Cele mai puternice intentii de angajare in acest trimestru sunt raportate de catre cei din sectorul Comertul cu ridicata si cu amanuntul (+7%), unde previziunea inregistreaza o crestere considerabila cu 10 puncte procentuale comparativ cu trimestrul trecut si cu 9 puncte procentuale fata de trimestrul 2 sin 2009.

Angajatorii din sectoarele Constructii si Transport, depozitare si comunicatii raporteaza cele mai sumbre previziuni de angajare, respectiv de -21%.

Ce se intampla cu forta de munca din alte tari?

Peste 61.000 de angajatori din 36 de tari si teritorii au fost intervievati pentru a masura tendintele privind activitatea de angajare pentru perioada aprilie - iunie 2010. Angajatorii in 27 din cele 36 de tari si teritorii analizate in cadrul studiul Manpower se asteapta la o crestere a volumul angajarilor in trimestrul 2 din 2010. Activitatea de angajare in Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) este diversa, cu valori mixte, unde angajatorii in 10 din cele 18 tari previzioneaza perspective pozitive.

In asamblu, previziunile de pe intregul teritoriu al Asiei Pacific si Americii sunt in mare parte pozitive, numai angajatorii japonezi anticipand ca activitatea de angajare va fi negativa in urmatoarele trei luni.

Previziunile de angajare cele mai favorabile sunt raportate in India, Brazilia, Taiwan, Costa Rica, Peru si Australia. In schimb, cele mai slabe perspective privind activitatea de angajare sunt in Italia, Spania si Irlanda.

Intentiile de angajare din sectorul Industriei prelucratoare in Europa s-au imbunatatit in 11 tari in ultimul trimestru, mai ales in Polonia, unde 25 la suta dintre angajatori spun ca vor creste volumul angajarilor. In acelasi timp, solicitantii de locuri de munca germani se pot astepta la mai putine oportunitati in trimestrul viitor, in special in sectorul Constructiilor unde 16 la suta dintre angajatori ne spun ca vor reduce ritmul angajarilor in urmatoarele trei luni.

Studiul analizeaza activitatile de angajare in al doilea trimestru si a fost realizat pe un esantion de aproape 61.000 de angajatori din sectoarele public si privat din 36 tari. In Romania, studiul se bazeaza pe raspunsurile a 750 de angajatori.

Grupul Manpower furnizeaza servicii de recrutare, formare profesionala, externalizare si consultanta in domeniul resurselor umane. Cu o retea mondiala de 4.000 de birouri in 82 de tari si teritorii, Manpower are 400.000 de clienti din toate sectoarele de activitate.

In Romania, Manpower este prezent din 2003, avand noua agentii in Bucuresti, Timisoara, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi, Craiova si Ploiesti.