La nivel global, 40% dintre angajatori au declarat ca intampina dificultati, cea mai ridicata pondere din 2007 pana in prezent. Tarile cu cele mai mari dificultati sunt Japonia (86%) si Taiwan (73%), urmate de Romania (72%).

In topul angajatorilor care intampina dificultati se regasesc alte patru tari din regiune: Turcia (66%, locul 5 din 43), Bulgaria (62%, locul 6 din 43) Grecia (59%, locul 8 din 43) si Ungaria (57%, locul 9 din 43), dar per ansamblul regiunii Europa, Orientul Mijlociu si Africa ponderea angajatorilor care intampina dificultati este de 36%, in crestere cu 4 puncte procentuale fata de 2015, insa sub media globala.

"Deficitul de talente raportat de angajatorii romani a ajuns la o extindere fara precedent in istoria studiului din Romania, ponderea celor care intampina dificultati fiind dubla fata de media europeana. In contextul unor intentii de angajare favorabile, care in 2016 / 2017 si-au atins si depasit deja nivelul istoric de optimism, competitia pentru competentele de care angajatorii au nevoie va deveni din ce in ce mai acerba”, spune Corina-Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa in cadrul ManpowerGroup.

La fel ca in ultimele trei editii ale studiului (2012 -2015), posturile cel mai dificil de ocupat sunt cele de meseriasi calificati, urmate de muncitori, ingineri si operatori productie/operatori CNC. In topul posturilor dificil de ocupat se regasesc si soferii (locul 5), personalul pentru hoteluri si restaurante (locul 6) si personalul de vanzari (deopotriva reprezentanti, locul 8 si manageri, locul 10), dar si personalul contabil-financiar (locul 9). Personalul IT, atat programatori si dezvoltatori, cat si administratori si manageri, este pe locul 7 in topul dificultatilor, in scadere fata de locul 5 ocupat in editia anterioara a studiului.

Angajatorii considera ca principalul motiv pentru care ocuparea acestor posturi vacante prezinta dificultati este lipsa candidatilor disponibili, altfel spus numarul redus de candidati, identificat drept cauza a deficitului de 35% dintre angajatori. 21% spun ca este vorba de lipsa competentelor specifice rolului (hard skills), iar 18% mentioneaza lipsa de experienta practica. In editia anterioara (2015), principala cauza identificata de angajatori era lipsa competentelor specifice rolului (hard skills), mentionate de 48% dintre angajatori, deficitul numeric de candidati fiind pe locul 2, mentionat de 37%.

Pentru a contracara deficitul de talente, 52% dintre angajatori ofera beneficii si avantaje suplimentare candidatilor, 48% acorda pachete salariale mai mari, iar peste jumatate investesc in formarea si dezvoltarea personalului existent.