Intentia de angajare pentru trimestrul al treilea al anului este cea mai puternica din ultimii opt ani, potrivit raspunsurilor date de angajatorii romani in cea mai recenta editie a Studiului Manpower privind perspectivele angajarii.

Din cei 625 de angajati intervievati, 29% indica intentia de a-si creste numarul total de angajati in intervalul iulie - septembrie 2016, doar 7% anticipeaza reduceri, in timp ce 64% nu prevad schimbari.

Astfel, Previziunea Neta de Angajare ajustata sezonier a ajuns la +16%, cea mai puternica din regiunea EMEA si printre primele cinci din toate cele 43 de tari si teritorii cuprinse in studiul global.

“Variatiile semnificative fata de trimestrul si anul anterior, de 3, respectiv 8 puncte procentuale, sunt un semnal pozitiv pentru absolventii care se pregatesc sa intre pe piata muncii in aceasta vara, dar si pentru economie in ansamblu”, a declarat directorul general al ManpowerGroup Romania, Valentin Petrof.

In intervalul iulie - septembrie se prognozeaza cresteri ale numarului total de angajati in opt din cele 10 sectoare de activitate analizate in Romania. Cele mai robuste planuri sunt raportate de angajatorii din sectorul Industrie prelucratoare, unde Previziunea Neta de Angajare este de +36%, cea mai mare din 2008, cand studiul a debutat in Romania.

Intentiile de angajare din sectorul Industrie prelucratoare se imbunatatesc comparativ cu cele raportate in trim. II/2016 cu 8 puncte procentuale, iar comparativ cu cele raportate in trim. III/2015 cu 16 puncte procentuale. Aceasta este una din imbunatatirile semnificative fata de anul anterior, celelalte doua, tot de 16 puncte procentuale, fiind raportate in sectoarele Constructii si Administratie publica si servicii sociale.

Cele mai slabe intentii de angajare sunt anuntate, si de aceasta data, de angajatorii din sectorul Energie electrica, apa, gaze. Previziunea din acest sector, de -2%, este totusi cu 3 puncte procentuale mai puternica decat in trim. II/2016, imbunatatindu-se si fata de trim. III/2015, cu 7 puncte procentuale.

Angajatorii din regiunea Nord-Vest raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +26%, cea mai puternica din toate cele opt regiuni ale tarii. Angajatorii din regiunile Centru si Sud sunt, de asemenea, mai optimisti decat in aceeasi perioada a anului trecut, raportand imbunatatiri de 13, respectiv 11 puncte procentuale fata de trim. III/2015.

Previziunile se situeaza astfel la +25% in regiunea Centru si +14% in regiunea Sud, Previziunea din regiunea Centru fiind cea mai puternica raportata de angajatorii din aceasta regiune din trim. II/2008 pana in prezent. Prognozele cele mai putin optimiste, ilustrate de o Previziune Neta de Angajare de +3%, sunt raportate in regiunea Nord- Est.

Nota: Previziunea Neta de Angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator.