Cozile de sute de persoane formate in fata Palatului Copiilor la fiecare bursa a locurilor de munca organizata in Capitala par sa devina, de vineri, istorie.

Interesul din anii trecuti, in randul absolventilor care abia terminasera liceul sau facultatea, dar si al celor care mai aveau putin pana la pensionare, a disparut brusc, desi rata somajului s-a mentinut relativ constanta.

Organizatorii, dezamagiti de prezenta redusa a acelor care ar avea nevoie de un loc de munca, au putut gasi o singura explicatie: "ploaia".

Angajatorii, descumpaniti, si ei, din cauza faptului ca la bursa au gasit mai multi agenti economici decat absolventi cu care sa faca echipa, au gandit o alta explicatie: "Asa sunt tinerii, se trezesc mai greu". Explicatie a fost insa demontata in orele urmatoare, cand situatia nu s-a schimbat prea mult.

Dintre cei putini pentru care gasirea unui loc de munca chiar era importanta, majoritatea erau absolventi de studii superioare, seriosi, onesti si realisti, fara pretentii exagerate sau tineri care deja muncesc si vor o schimbare.

Putin dupa ora 9.00, Cristina Lazar era una dintre cele 20-30 de persoane prezente la bursa. Se plimba printre angajatorii veniti la eveniment, "scanand" rapid oferta fiecaruia, si pleca dezamagita mai departe. Studenta in ultimul an la Arhitectura urbanistica, Cristina a avut, pana acum, doar joburi de vara.

Studiile inca nu-i permit un job cu program normal, insa a dorit sa testeze piata, pentru a vedea ce sanse ar putea sa aiba in domeniul in care se pregateste. "Momentan, nu as putea sa ma angajez, dar am venit sa vad ce oportunitati ar fi. Din pacate, oferta este cam slaba. Vad ca mai multe sunt posturile care nu necesita studii superioare: barman, ambalator...", a spus tanara. Cititi aici continuarea reportajului.

Bursa locurilor de munca pentru absolventi s-a desfasurat la nivelul tuturor agentiilor teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, respectiv in 83 de agentii locale si puncte de lucru. 2.086 de joburi au fost pentru absolventii de facultate si 21.873 pentru cei cu studii medii.

Cele mai multe locuri de munca pentru absolventii fara studii superioare au fost pentru confectioner asamblor articole textile (1.949), agent de paza si ordine (740), lucrator comercial (619), manipulant marfuri (527), lacatus (501), operator confectioner industrial imbracaminte (476), sofer (404), ambalator manual (396), agent servicii client (376), operator vanzari (360) si casier (354).

De asemenea, au mai fost oferite 2.787 de locuri de munca pentru muncitori necalificati din diferite ramuri de activitate.

Dintre joburile oferite persoanelor cu studii superioare, cele mai multe au fost pentru: consilier vanzari asigurari (85), programator (80), consultant financiar (66), manager si economist (cate 63), consultant vanzari (53), inspector asigurari (34), promotor local (30), agent vanzari (29), director (27), consilier financiar (24), analist (23) si medic (20). Alte 519 locuri de munca disponibile au fost pentru ingineri in diferite ramuri de activitate.

Cele mai multe oferte de locuri de munca au fost disponibile in Bucuresti (4.287) si in judetele: Timis (1.422), Brasov (1.260), Iasi (1.255), Prahova (1.160), Bihor (1.096), Cluj (1.043), Arad (832), Mures (832) si Galati (761).