Fostul liberal Dan Radu Rusanu este unul dintre cel mai bine platiti angajati ai statului roman: contractul sau de munca ii acorda lunar, fara nicio conditie de performanta, un salariu de 14.000 de euro. La acesta se adauga doua prime, una de Craciun si una de vacanta. Tot de 14.000 de euro fiecare.

Intr-un an, Dan Radu Rusanu castiga 270.000 de dolari, cu mult peste seful Bancii Centrale a Statelor Unite. Ben Bernanke, fostul presedinte al Federal Reserve, de exemplu, a incasat in 2013 doar 200.000 de dolari.

Vicepresedintele ASF, Daniel Daianu, are aceleasi beneficii, dar un salariu de "doar" 12.000 de euro pe luna, peste omoloaga sa din Statele Unite, Mary JO White, care ajunge la 165.000 de dolari pe an.

Cum explica purtatorul de cuvant al ASF aceasta situatie? "E o diferenta mare de cultura, la ei, FED este cumva privat, format din FED-urile din statele federale", spune Radu Soviani, purtator de cuvant al ASF.

Securities and Exchange Commission este Autoritatea de Supraveghere Americana care supravegheaza 35.000 de entitati si administreaza active de 44.000 miliarde de dolari. Adica de 300 de ori Produsul Intern Brut al Romaniei.

De cealalta parte, autoritatea romaneasca are 3 structuri cu maximum 600 de angajati, care supravegheaza cateva sute de companii. In lunile decembrie si noiembrie, Dan Radu Rusanu a castigat 72.000 de euro, iar Daniel Daianu 69.000 de euro.

"Au fost mai multe prime care s-ar acordat. Salariile sunt stabilite prin contractul de munca", spune purtatorul de cuvant al ASF. "Nu exista nicio conditie de performanta, primele sunt prevazute in contractele de munca", adauga Radu Soviani.

Autoritatea de Supraveghere Financiara s-a confruntat cu nereguli grave aparute pe piata asigurarilor, dar si cu un scandal de proportii, ce a adus la lumina faptul ca mai multi politicieni si-au angajat sotiile, fiii sau prietenii pe posturi in care in care salariile depasesc cateva mii de euro.

Saptamana trecuta, Directia Nationala Anticoruptie a cerut Guvernului, Senatului si Ministerului Justitiei documentele oficiale legate de modul in care a fost adoptata ordonanta privind functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, pe care DNA o suspecteaza ca a fost data in interesul unei companii de asigurari.