Cardul profesional european va tine loc de CV atunci cand somerul se va prezenta la un interviu de angajare. Pe fata sunt inscriptionate informatii precum numarul si valabilitatea cardului, numele, prenumele, dar si poza titularului si un cod numeric.

Cardul poate fi obtinut gratuit de catre orice persoana inregistrata la Agentiile pentru Ocuparea Fortei de Munca, in aceeasi zi in care se face cererea. Somerul va primi si o parola si un user cu care va avea acces la informatii pe platforma www.card-profesional.ro.

Cardul va contine toate datele profesionale ale titularului: de la numarul si numele companiilor in care a lucrat si posturile pe care le-a ocupat, pana la date de contact si domeniile in care este interesat sa-si gaseasca o slujba. Posesorii de astfel de carduri vor primi, in functie de acest lucru, ofertele de angajare care li se potrivesc, dar si informatii despre cursurile pe care le pot urma.

Cardul aduce un beneficiu si angajatorilor care au toate informatiile despre un candidat intr-un singur loc. Pot vizualiza CV-urile persoanelor aflate in cautarea locurilor de munca si pot incarca informatii legate de locurile de munca vacante. Nu sunt necesare cititoare pentru aceste carduri, deci nu genereaza niciun fel de cost suplimentar pentru angajator.

Cardurile profesionale europene, realizate cu ajutorul unei firme de IT care a castigat licitatia, au inceput sa fie distribuite in august, anul trecut. Peste 37.000 de persoane detin deja unul, iar pana la sfarsitul anului, numarul acestora ar putea ajunge la 570.000. Deocamdata insa, din cauza unor lucrari de mentenanta la centrul de date, in ianuarie nu se mai pot emite carduri si sistemul nu poate fi accesat. Nota de plata se ridica la 21 de milioane de lei, iar banii vin de la Uniunea Europeana.