Desi la prima vedere pare floare la ureche, sa lucrezi pe un vas de croaziera nu este deloc usor. Pe langa faptul ca programul poate depasi frecvent 12 ore pe zi, ca sa te poti angaja trebuie sa ai experienta sau sa fi urmat un curs de specializare.

Cei care au incercat, insa, aceasta experienta, spun ca merita si ca, oricat de obositor ar fi programul, exista si timp de vizitat orasele in care vasul acosteaza sau pentru relaxare.

La o simpla cautare pe internet, poti observa ca anunturile de recrutare pentru vasele de croaziera sunt dintre cele mai ofertante. Cu toate acestea, nu toti aplicantii pentru un job pe un vas sunt admisi, interviurile de recrutare fiind destul de dificile.

Odata angajat, insa, te poti bucura si de un salariu semnificativ mai mare decat ai fi castigat in tara, dar te vei simti aproape ca in vacanta, datorita multitudinii de locuri pe care le vei vedea.

Inainte de a lua decizia de a pleca pe un vas de croaziera, trebuie sa te hotarasti ce vrei sa faci acolo, pentru ca ocupatiile difera, si ca timp de lucru si ca remuneratie.

Daca vrei, de exemplu, sa ai timp de vizitat sau sa te bucuri si tu de activitatile cu care se distreaza turistii, poti sa alegi fie sa lucrezi noaptea, pentru a avea intreaga zi libera, fie sa ai o ocupatie care presupune sa-i distrezi pe calatori. Din aceasta categorie fac parte ocupatiile din domeniul entertainmentului - dansatori, muzicieni, artisti de spectacole de varietati, cele dedicate copiilor - bone, animatori de jocuri sau cele care tin de comertul pe vas. In aceste cazuri nu se lucreaza cand vasul este acostat, deci te poti duce sa vizitezi orasul.

Cealalta categorie de joburi, mai epuizante, care nu iti prea lasa timp liber, sunt cele de management, servicii restaurant si bar, cele din centrele de spa si relaxare sau cele de camerista. Si culmea, acestea sunt si mai prost platite.

Salariile variaza si ele, in functie de activitatea prestata, acestea pornind de la 600 - 800 de euro, pentru cameriste, dar pot depasi uneori si 2.500 de euro, pentru maestri bucatari sau manageri. Majoritatea salariilor se invart intre 1.000 si 1.400 de euro.

Avantajul atunci cand lucrezi pe un vas de croaziera este acela ca nu cheltuiesti nimic cu cazarea si mancarea, existand posibilitatea sa economisesti aproape tot salariul. Angajatorul iti ofera tot ce ai nevoie, inclusiv servicii medicale gratuite. Pe unele vase exista chiar si spatii de relaxare pentru personalul angajat.

Ce salariu poti sa castigi?

Chelner - 1.200/1.400 euro
Vanzator - 1.400/1.600 euro        
Camerista - 600/800 euro
Barman - 1.000/1.200 euro
Insotitor - 800/1.000 euro
Lucrator la bucatarie - 600/800 euro
Lucrator in cazinou - 600/800 euro
Receptioner - 800/1.000 euro

Pentru a obtine un job pe un vas de croaziera trebuie sa aplici pe un site specializat si, dupa achitarea unor taxe, care ajung de obicei la 300 de dolari, esti chemat la interviul cu angajatorul.

Printre site-urile cu cea mai bogata oferta de joburi pe vasele de croaziara se regasesc www.workexperience.ro, www.tjobs.ro sau www.globaljobexperience.ro. Tjobs organizeaza, totodata, in august si septembrie, si doua traininguri pentru cei care vor un loc de munca pe vas. Detalii aici

Mai multe informatii despre viata si munca pe un vas de croaziera, precum si oferte de angajare, poti afla si de pe www.barcagii.com, direct de la cei care lucreaza deja.

Alte subiecte de astazi pe www.incont.ro:

Inventii care i-ar fi putut face miliardari! Afla-le povestile!

Vrei sa calatoresti cu avionul pe ruta Bucuresti - Cluj? Esti gata pentru 8 ore de drum?