In luna iulie 2014, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.378 lei, cu 1,9% mai mare decat in luna iunie 2014, potrivit Institutului National de Statistica.

Indicele castigului salarial real pentru luna iulie 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 102,0%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 128%, cu 2,4 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna iunie 2014.

INS precizeza ca in cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

In luna iulie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna iunie ca urmare a acordarii de prime ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri, realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, castigul salarial mediu net a crescut in luna iulie 2014 ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru stabilirea salariului de baza minim brut , la 900 lei/luna.

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 104,1%.