Potrivit Jobsinro.ro, dintre cei care vor sa plece la munca in strainatate, aproape 17% ar da o spaga egala sau mai mare de 500 de euro.

Pana intr-o suta de euro ar da aproape 13% dintre respondenti, procent egal cu al celor care ar fi dispusi sa ofere intre 100 si 300 de euro.

Surprinzator este ca sunt mai putini cei care ar fi dispusi sa ofere un comision peste 500 de euro unei firme de intermediere pentru obtinerea unui loc de munca intr-o alta tara. In schimb, unul din cinci respondenti ar da unei firme un comision pana intr-o suta de euro.

Oarecum ciudat, oamenii se asteapta si sunt chiar dispusi sa plateasca spagi mai mari decat comisioanele, probabil in consonanta cu ceea ce se intampla in tara…”, sunt de parere realizatorii sondajului.

In ceea ce-i priveste pe cei care si-au gasit deja un loc de munca in strainatate printr-o firma de plasare, mai mult de jumatate dintre cei care au participat la sondaj (54,5%) au spus ca nu au dat nimic pentru a se angaja. In schimb, aproape un sfert au declarat ca au dat spaga, iar unul din cinci a dat comision.

Referitor la valoarea spagii, aproape 23% au dat mai mult de 500 de euro, iar in cazul a 15,5% dintre respondenti, valoarea spagii a fost cuprinsa intre 100 si 300 de euro.

Dintre cei carora li s-a cerut comision, 18,5% au platit intre 100 si 300 de euro, in timp ce peste 15% au dat peste 500 de euro.

In ceea ce priveste valoarea spagii si respectiv a comisionului, se pare ca spaga invinge! Adica sunt mai multe spagi peste 500 de euro decat comisioane... De asemenea, pare mai ieftin sa apelezi la o firma de plasare sau de recrutare, pentru ca cei care nu au platit nimic sunt cu 5% mai multi iar comisionele sunt ceva mai mici decat spagile”, explica Marius Girlea, manager general al Jobsinro.ro.

Lagat de modalitatea de plecare, se pare ca este mai ieftin sa-ti gasesti un job pe cont propriu, in conditiile in care 63,5% dintre cei care si-au gasit singuri jobul nu au platit nimic, comparativ cu 54,5%, din randul celor care au apelat la o firma de plasare.

In concluzie, destul de multi romani replica modelul de acasa! Si destul de multi plasatori si recrutori se plaseaza in zona de confort a celor care ‘stimuleaza’ sistemul. Cu toate acestea, procentul dominant este cel in care jobul afara nu costa nimic ceea ce este un semn de normalitate. Ne asteptam ca acest procent sa creasca in viitorul apropiat, mai ales ca din ce in ce mai multi aplicanti utilizeaza internetul si inlatura intermediarul”, este de parere Marius Girlea.