"Salariile angajatilor din companiile private au crescut in acest an in medie cu 5,1%, dinamica similara cu cea din 2011. Cresterile nominale au fost de 5,1%, insa de fapt banii reali se transforma in nimic. Economia si companiile nu puteau sustine mai mult", a spus Cocheci, la prezentarea studiului Paywell Romania.

Pentru 2013, asteptarile sunt comparabile cu cele din anii trecuti, 41% dintre companiile participante la studiul PayWell Romania 2012 bugetand in medie cresteri salariale de 6,1%, insa reprezentantul PwC estimeaza ca majorarile nu vor depasi 4-5%.

Sectoarele economice in care s-au inregistrat majorari salariale peste medie au fost industria auto (8%), sectorul IT, cel farmaceutic si cel de servicii externalizate (toate raportand cresteri salariale medii in jur de 6%), in vreme ce sectorul bancar, cel de retail si turismul au inregistrat cresteri salariale sub media nationala, potrivit studiului salarial si de beneficii PayWell.

Studiul observa o scadere considerabila la nivelul cresterilor salariale in sectorul industrial, de la 7,2% in 2011 la 4,7% anul acesta. Aceasta scadere poate fi pusa pe seama declinului productiei industriale la care se adauga cresterea costurilor cu forta de munca (cresterea salariului minim brut pe tara de la 1 ianuarie 2012 conform Hotararii de Guvern 1225/2011).

Studiul PwC Romania remarca o scadere a ponderii bonusurilor variabile (bonusurile de performanta si comisioanele din vanzari) si a beneficiilor oferite de catre angajatori in pachetul total de remunerare, comparativ cu anii precedenti. 66% dintre companiile participante la studiu au platit bonusuri variabile, nivelul cel mai ridicat inregistrandu-se in sectorul farmaceutic (14% din salariul anual), urmat de sectorul bunurilor de larg consum, distributie si retail (7%).

Totodata, a scazut numarul companiilor care ofera prime fixe fata de anii trecuti, doar o treime dintre companiile participante oferind prime fixe tuturor categoriilor de angajati, valoarea bonusului fix per angajat fiind echivalentul unui salariu lunar de baza.

In privinta principalelor beneficii oferite pe piata din Romania se observa o abordare prudenta, similara cu cea referitoare la compensatii. Datele PayWell releva o scadere pe toate planurile, fie ca este vorba de beeneficii sociale (tichete de masa), de siguranta (asigurare de viata) sau de beneficii de legate de stilul de viata al angajatilor (sport si socializare).

Studiul salarial si de beneficii PayWell Romania 2012 analizeaza nivelurile salariale si politicile de remunerare a 169 de companii din 12 sectoare economice diferite (agrochimie, industria constructoare de masini, sistemul bancar, industria alimentara si sectorul de distributie, industria prelucratoare, IT, leasing, sectorul hotelier, industria farmaceutica, retail, servicii externalizate si centre de servicii si telecomunicatii).

Studiul contine, de asemenea, analize personalizate, in functie de distributia geografica, numarul de angajati si veniturile companiilor participante. Partea calitativa a raportului PayWell contine informatii privitoare la politicile de remunerare ale companiilor (de exemplu cresterile salariale, bonusurile fixe si variabile), precum si analiza unui numar de peste 20 de beneficii extra-salariale oferite de catre angajatori, de la masina "de firma" la tichete de masa.