Chiar daca nu face parte din Uniunea Europeana, Elvetia a liberalizat, anul trecut, accesul romanilor in aceasta tara, unde pot ramane pana la trei luni, fara a avea nevoie de permis de sedere.

In cazul in care perioada sederii depaseste trei luni, este nevoie de o autorizatie de sejur eliberata de autoritatile locale din cantonul de resedinta, act care trebuie solicitat in maximum 40 de zile de la data intrarii pe teritoriul elvetian.

In ceea ce priveste angajarea, aceasta se face doar in baza unui permis de munca pe care il procura angajatorul. In cazul romanilor si bulgarilor, patronul trebuie sa faca dovada ca nu a gasit un lucrator elvetian sau dintr-o alta tara UE cu aceleasi calificari, pe care sa-l recruteze.

De aceea, autoritatile recomanda ca romanii sa nu plece in Elvetia la munca decat daca au gasit un angajator si au o oferta ferma de angajare. In caz contrar, sansele ca un roman sa se angajeze legal sunt minime.

In urma semnarii protocolului care a intrat in vigoare la 1 iunie 2009, pot circula liber in Elvetia romanii care au un contract de munca valabil cu un angajator elvetian, cei care desfasoara activitati independente sau cei care pot demonstra ca au suficiente resurse financiare pentru a se intretine fara sa munceasca.

Permisul de sedere sau de munca nu se obtin de la Ambasada Elvetiei de la Bucuresti, ci in urma demersurilor angajatorului la autoritatile cantonale elvetiene.

O conditie de baza in gasirea unui loc de munca in Elvetia este cunoasterea limbilor franceza sau germana.

Totodata, cele mai mari sanse de angajare le au specialistii in IT sau personalul medical. In aceste zone, salariile depasesc 5.000 de franci elvetieni si pot ajunge chiar si la 8.500 de franci pe luna, un functie de specializare si de experienta.

Elvetia stabileste anual un numar de permise pe care le elibereaza muncitorilor romani si bulgari. Din aceasta cauza, anul trecut, mai putin de 350 de romani s-au angajat in aceasta tara, cei mai multi gasindu-si un loc de munca in IT.

Mai multe informatii despre conditiile de munca si de obtinere a permiselor sunt disponibile pe site-ul Ambasadei Romaniei in Elvetiawww.berna.mae.ro, sau pe site-ul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Forie de Muncawww.muncainstrainatate.anofm.ro.

Date despre site-urile de locuri de munca din Elvetia se pot gasi pe www.casa-romanilor.ch, portal realizat de romanii care locuiesc deja in aceasta tara.

Cateva oferte de munca in Elvetia gasesti si pe www.tjobs.ro.