Baciul Stefan a avut grija de mioare de cand se stie. Asa s-a scurs, lin, viata lui. Are 5 copii si 15 nepoti, insa desi se apropie de 100 de ani, nu are liniste. Astazi a mers la stana sa-si vada oile. Pe drum l-a asteptat fostul patron, care i-a dat contractul de munca.

"- M-am saturat de somaj. In 90 de ani acum am luat, dar nici nu vreau sa mai iau. Vreau sa-mi iau bata in mana sa plec la meseria mea.

 - Acum ai 96 de ani. Pe cat facem contractul, pe o luna?

 - Nu ma incurc cu o luna - doua. Fac pe patru ani. Dupa cum ma simt eu, 100% le fac.

- Pana la 100 de ani, garantezi?"

"I-am facut la 90 de ani carte de munca. A lucrat aproape 6 ani, a intrat in somaj. Dar vad ca nu mai are rabdare si vrea din nou sa lucreze, iar un om care vrea sa lucreze la varsta asta poate sa fie un exemplu pentru tineri. Nu ai cum sa refuzi", spune Emil Parau, patronul stanei.
 
Cum a ajuns la stana, in Tara Hategului, cainii si-au amintit imediat de baci. "Dupa parerea mea, numai de dragul oilor mi-o lungit Dumnezeu anii astia multi si buni. Nu ma simt batran deloc", adauga ciobanul Stefan Grosu.

Badea Stefan e renumit printre ciobani, in special pentru blandetea lui. Cioban de peste 80 de ani, acesta stie insa ca viata la stana este aspra, departe de fotografiile din pliantele pentru turisti. "Ursu m-o luat si-n brate. M-a prins de spate si m-a aruncat. Cand am dat cu ochii prin cetina stiu. Dar jos nu mai stiu de frica. Si o luat si o oaie si au sarit cainii si au scos-o. Or fi vreo 40 de ani de atunci", povesteste baciul.
 
Desi lua din ajutorul de somaj 400 de lei, mos Stefan a renuntat la bani. Cu ei nu poate cumpara linistea potecilor, lumea de basm a padurii si, mai ales, viata libera alaturi de sufletele dragi.