La Colegiul Tehnic "Henri Coanda" din Timisoara, 28 de elevi invata sa prepare placinta cu dovleac sau mere ca niste profesionisti. La finalul acestor cursuri sunt convinsi ca isi vor gasi usor de lucru si vor avea salarii bune.

Jean Dobrican, elev: "Mi se pare mult mai ok decat altceva. Sa mergem sa cautam, mai greu. Asa stim ca avem locul de munca asigurat."

Elevii fac practica si in bucatariile restaurantelor unde, dupa ce termina scoala, pot fi chiar angajati.

Florin Raul Lup, bucatar: "Din cei care au terminat si si-au dorit sa se angajeze au ramas sa completeze lipsa personalului pe care am avut-o noi in bucatarie. Se descurca, isi dau interesul, invata foarte repede."

Constantin Rotariu, directorul Colegiului Tehnic Henri Coanda: "Spre surprinderea noastra am avut o concurenta foarte buna, au fost doi pe un loc si au venit copii direct interesati de aceasta meserie. Intr-un timp foarte scurt, pot ajunge si la 2.500-3.000 de lei."

Pe locul doi in topul celor mai cautate meserii la scolile profesionale este cea de mecanic auto.

La final, un cursant poate castiga macar 1.500 de lei lunar.

Alexandru nu a stat o zi in somaj, spre deosebire de multi absolventi de liceu.

Alexandru Matache, absolvent scoala profesionala: "Nu e suficienta diploma, e mai buna practica decat teoria."

Lucian Ionica, reprezentant service auto: "Conteaza foarte mult daca au si calificare in domeniu, da, conteaza foarte mult. Chiar electromecanicii se cauta si noi cautam, pentru ca mecanica simpla e de domeniul trecutului, depasita."

La randul lui, un electrician ia macar 2.000 de lei. Scoala profesionala dureaza trei ani, iar diploma de la final este recunoscuta la nivel european.