Astfel, aproape 4 milioane de căutări au fost înregistrate pentru locul de muncă de şofer, în 2019, în timp ce contabilii şi economiştii au adunat aproape 3 milioane de căutări cumulat.

Pe locul al patrulea în acest top se află locul de muncă de inginer, cu peste 1,2 milioane de căutări.

Potrivit statisticilor, salariile șoferilor care lucrează pentru firme din România variază între 3.000 de lei net și 7.000 de lei net lunar.

Când vorbim de firme internaționale de transport, salariile pot ajunge la câteva mii de euro, în funcție de condițiile impuse de angajator, șoferii cel mai bine plătiți fiind cei de TIR sau camion. Pe lângă salariul care trebuie să se ridice la standardele Uniunii Europene pentru a fi competitiv cu cele din alte țări, un șofer de TIR primește și diurnă (în jur de 50 – 60 de euro pe zi), dar și bonusuri.

Directorul eJobs România, Bogdan Badea, a precizat că au crescut foarte mult şi căutările de locuri de muncă part-time.

"Una dintre surprizele anului trecut a fost să observăm cât teren au putut să câştige joburile part time. Fie că vorbim de tineri studenţi care vor un program de 4 sau 6 ore pe zi, care să le permită să-şi continue studiile sau de specialişti care vor să îmbine un job stabil cu activităţi de freelancing, 2019 a venit cu o creştere a interesului pentru aceste locuri de muncă - am avut 1,6 milioane de căutări pentru job-urile part time", a comentat Bogdan Badea.

Poziţia de asistent manager a înregistrat peste 1 milion de căutări, cea de manager a înregistrat peste 950.000 de căutări, iar cea de asistent medical a înregistrat peste 750.000 de căutări. La un nivel apropiat s-au aflat joburile destinate specialiştilor în resurse umane (aproximativ 750.000 căutări) şi cele de operatori de centre de apel telefonic (aproape 700.000).

Directorul eJobs a mai constatat şi scăderea numărului de căutări pentru locurile de muncă ce solicită cunoaşterea limbii engleze.

"Un alt aspect interesant anul trecut a fost legat şi de limbile străine incluse în căutările candidaţilor. Contrar aşteptărilor, joburile care presupuneau cunoaştere limbii engleze s-au aflat pe ultimul loc, fiind devansate de cele pentru vorbitorii de germană (peste 300.000 de căutări), italiană (195.000 de căutări), spaniolă (159.000 de căutări) şi franceză (152.000 de căutări)", a mai spus Bogdan Badea.

De cealaltă parte a clasamentului, locurile de muncă cu cele mai puţine căutări în 2019 au fost cele de arhitect, consilier juridic şi secretară.