Directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca, Cluj, Daniel Don, a declarat ca la o analiza financiara pe proiectul Mechel Campia Turzii, a constatat ca rezulta economii importante, astfel incat au fost gandite masuri noi care sa duca la cresterea gradului de ocupare a persoanelor disponibilizate. 

"Am lansat mediului de afaceri si CE propunerea de acordare a unei subventii la angajare, in valoare de 4.800 de euro de persoana, care se va da unei firme pentru fiecare somer angajat de la Mechel, cu conditia mentinerii acestuia in campul muncii timp de doi ani. Prin aceasta masura, in premiera in Romania, se acopera cheltuielile salariale pe un an, ramanand ca firma sa suporte inca un an obligatiile. Statul are de castigat, pentru ca un somer este angajat si nu se mai plateste indemnizatie de somaj si, in plus, se platesc sume la bugetul de asigurari sociale, taxe, impozite", a spus Don. 

Potrivit acestuia, din suma de 4.800 de euro firma acorda angajatului un salariu minim net de 200 de euro pe luna timp de un an, la care se adauga contributiile la bugetul asigurarilor de stat, care sunt in suma tot de 200 de euro, dar angajatorul are posibilitatea de a suplimenta aceste sume. 

"Exista posibilitatea reangajarii pe piata muncii pe aceasta masura a 110 fosti angajati ai Mechel Campia Turzii chiar la unitatea care i-a disponibilizat, pentru ca are comenzi, dar si la Regia de Apa Campia Turzii sau la alte firme. Vom trimite Comisiei Europene aceasta solutie spre aprobare, finantarea fiind asigurata din Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG). Speram sa primim aprobarea la sfarsitul lunii septembrie", a spus Daniel Don.

Seful AJOFM Cluj a mentionat ca dintre persoanele disponibilizate incepand cu 2012 de la Combinatul Mechel Campia Turzii au fost angajate pana acum pe piata muncii 320 de persoane, prin alte proiecte ale AJOFM. 

Combinatul Mechel Campia Turzii, apartinand grupului rus Mechel, a inceput in 2012 disponibilizari de personal in mai multe etape, fiind trimisi in somaj peste 2.000 de angajati.  Unitatea din Campia Turzii a intrat in insolventa in aprilie 2013, iar acum au mai ramas angajate circa 230 de persoane. 

AJOFM Cluj a inceput, in octombrie 2013, recrutarile pentru o intreprindere sociala din Romania, unde vor lucra someri de la Combinatul Mechel Campia Turzii si unde se vor produce sosoni pentru claparii de schi, printr-o finantare de la Comisia Europeana de 6,4 milioane de euro. Proiectul nu a fost inca implementat, pentru ca nu s-a primit aprobarea finala de la CE. 

Grupul rus Mechel a vandut, in februarie 2013, pentru pretul simbolic de 230 de lei (52 de euro), combinatele metalurgice pe care le detinea in Romania, puternic indatorate, catre firma Invest Nikarom din Bucuresti, controlata de doua persoane cu cetatenie rusa. Tranzactia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL si combinatele Ductil Steel Buzau, Ductil Steel Otelu Rosu, Mechel Campia Turzii, Mechel Targoviste si Laminorul Braila. 

Firma Invest Nikarom, inregistrata in Romania, are ca asociati in parti egale pe Chumakov Victor (58 de ani) si Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetatenie rusa.