Previziunea Netă de Angajare ajustată sezonier este de +17%, cea mai puternică raportată în România de la începutul anului 2009 până acum, îmbunătăţindu-se faţă de intervalul ianuarie - martie 2017 cu 3 puncte procentuale.

Având în vedere că 22% dintre angajatori prognozează o creştere a numărului de angajaţi, doar 12% prevăd scăderi de personal şi 64% nu anticipează nicio modificare, perspectivele de angajare la început de 2018 sunt pozitive în toate regiunile şi sectoarele de activitate şi indiferent de dimensiunea organizaţiei, făcând excepţie doar micro-organizaţiile, adică cele cu până la zece angajaţi, unde angajatorii raportează o Previziune Netă de Angajare negativă de -2%.

Cele mai optimiste în ceea ce priveşte activitatea de angajare din intervalul ianuarie-martie 2018 sunt organizaţiile mari, cu peste 250 de angajaţi. Acestea raportează o Previziune Netă de Angajare de + 30%, cea mai puternică din istoria sondajului din România la această categorie de organizaţii.

La cota de optimism cea mai ridicată din cei aproape 10 ani de desfăşurare a studiului în România se situează şi angajatorii din sectorul "Industrie prelucrătoare", care raportează pentru TI/2018 o Previziune Netă de Angajare de +39%. Perspectivele din sector se îmbunătăţesc atât faţă de trimestrul IV/2017, fiind mai puternice cu 4 puncte procentuale, cât şi faţă de trimestrul I/2017, consolidându-se cu 8 puncte procentuale. Angajatorii din sectorul "Construcţii" sunt mai optimişti decât în trecut, raportând cele mai puternice intenţii de angajare din ultimii aproape şase ani. Previziunea Netă de Angajare de +21% este cu 6 puncte procentuale mai puternică decât în T IV/2017 şi se îmbunătăţeşte cu 11 puncte procentuale faţă de trimestrul I/2017.

Cea mai amplă îmbunătăţire de la trimestru la trimestru, de 14 puncte procentuale, se înregistrează în sectorul "Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul", însă Previziunea Netă de Angajare de +16% raportată în acest sector pentru T I/2018 este mai slabă decât cea din anul precedent cu 11 puncte procentuale, cel mai abrupt declin de la an la an din toate sectoarele de activitate analizate. În schimb, angajatorii din sectorul energie electrică, apă, gaz prognozează cea mai amplă îmbunătăţire de la an la an, de 14 puncte procentuale, raportând o Previziune Netă de Angajare +9%, una din cele mai optimiste pentru acest sector din istoria studiul în România.

Intenţiile de angajare sunt favorabile şi la nivelul celor opt regiuni ale ţării. Angajatorii din Nord-Vest sunt cei mai optimişti din România, unul din trei intenţionând să angajeze în decursul trimestrului I/2018 şi doar 6% prognozând o scădere de personal, ceea ce rezultă într-o Previziune Netă de Angajare de +33%, cea mai puternică raportată în regiune de aproape zece ani (din TIII/2008).

Cei mai puţin optimişti sunt angajatorii din regiunea Sud-Vest, însă Previziunea Netă de Angajare de +6% este totuşi mai puternică decât în TIV/2017 şi decât în TI/ 2017, îmbunătăţindu-se cu 2, respectiv 9 puncte procentuale.

Cele mai semnificative îmbunătăţiri de la trimestru la trimestru şi de la an la an, de 17 puncte procentuale, se raportează în regiunea Nord-Vest, urmată de regiunea Nord-Est, în care Previziunea Netă de Angajare se consolidează faţă de trimestrele IV/2017 şi I/2017 cu 13, respectiv 10 puncte procentuale.

Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă include aproape 59.000 de angajatori din 43 de ţări şi teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-şi creşte sau de a-şi diminua numărul total de angajaţi pe parcursul trimestrului următor. Studiul este un barometru al tendinţelor şi activităţilor de pe piaţa forţei de muncă, fiind utilizat de Banca Naţională a Angliei în redactarea rapoartelor sale privitor la inflaţie şi ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice şi sociale în Uniunea Europeană Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeană.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 18 - 31 octombrie 2017 pe un eşantion reprezentativ de 625 de angajatori.