Activitatile remunerate pot fi prestate de copii in calitate de actor, figurant, cantaret, muzician, dansator, acrobat la manifestari cu caracter cultural, educativ sau artistic, la teatru, opera, balet, circ, concursuri de dans, de muzica sau interpretare, alte concursuri sau activitati de scena, dar si la filmari pentru filme artistice, filmari, inregistrari sau emisiuni in direct pentru radio si televiziune, cu sau fara scopuri publicitare, conform unei hotarari aprobate de Guvern.

Copiii mai pot presta activitati de figurant sau model la sedinte foto, cu sau fara scopuri publicitare, figurant sau model la prezentari de moda si sportiv profesionist in sportul de performanta.

Documentul mai prevede ca repetitiile de orice fel, precum si orice alta etapa menita sa asigure buna desfasurare a activitatilor, sunt considerate parte integranta a acestora.

Activitatile prestate de copil in domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar si de modeling se vor desfasura cu respectarea mai multor conditii: sa nu fie munci periculoase pentru copii, sa se desfasoare intre anumite intervale orare ale zilei, in functie de varsta copilului. De asemenea, durata activitatii prestata de copii trebuie sa nu depaseasca un anumit numar de ore saptamanal si zilnic, in functie de varsta copilului, iar aceste activitati sa fie insotite de pauze.

Pe durata prestarii activitatilor, copilul trebuie sa fie insotit de un adult, care poate fi unul dintre parinti/reprezentant legal, ori o persoana desemnata de parinti/reprezentant legal al copilului, fata de care copilul a dezvoltat o relatie de atasament sau o persoana desemnata de organizator si agreata de comun acord cu parintii/reprezentantul legal al acestuia.

Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, prestarea de catre copii a activitatilor mentionate este conditionata de informarea prealabila a serviciul public de asistenta sociala, prin depunerea unei note de informare inainte de inceperea efectiva a activitatii. Aceasta trebuie depusa de catre parinti/reprezentantul legal al copilului la serviciul public de asistenta sociala de la domiciliul copilului cu o serie de documente.

Sumele obtinute de copil ca urmare a activitatii prestate vor fi administrate conform dispozitiilor Codului Civil. Daca exista suspiciuni cu privire la utilizarea de catre parinti/reprezentanti legali a sumelor obtinute de copil in alt scop decat cel al interesului superior al acestuia, reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului se autosesizeaza si solicita parintilor sau reprezentantului legal sa prezinte un raport cu privire la modul in care au administrat veniturile copilului obtinute din activitatile prestate.

In cazul in care parintele/reprezentantul legal nu poate justifica utilizarea sumelor obtinute de copil, Directia poate sesiza instanta de tutela.

Actul normativ prevede si sanctiuni contraventionale cuprinse intre 1.000 si 8.000 de lei, in cazul in care parintii sau organizatorii nu respecta conditiile impuse.