Așa se face că în tot mai multe orașe au apărut birouri în care mici oameni de afaceri din domenii diferite lucrează sub același acoperiș.

Se creează astfel o comunitate în care se fac schimburi de idei pentru a dezvolta proiecte inovative.

Într-o clădire de birouri din Timișoara proprietarul a alocat pentru spațiile comune de lucru peste 300 de metri pătrați. Birourile au fost închiriate de 22 de IT-iști, care fie lucrează pe cont propriu, fie au contracte cu firme din alte țări.

Cosmin conduce o echipa de 6 oameni care oferă soluții de securitate cibernetică pentru clienți din Statele Unite. Spațiul de tip “coworking” l-a scăpat de cheltuielile cu amenajarea unui sediu și avantajele nu se opresc aici.

Cosmin Ursachi, programator: “Este mult mai simplu să angajezi, destul de mulți oameni se plimbă pe aici. E destul de ușor să intri în contact cu oamenii, să afle ce faci tu.”

Radu Ticiu, coordonator Timișoara startup hub: “Din punct de vedere financiar plătești pentru două birouri, nu plătești pentru un set de încăperi care ar fi probabil de 2-3 ori mai scump.”

În Timișoara, majoritatea clădirilor noi de birouri au săli de tip “coworking”.

Andrei Munteanu, fondator spațiu coworking: “Cererea consider că e în creștere, având în vedere că și companiile și modul de lucru se schimbă tot mai mult și trece în zona de digital, în zonă ai nevoie doar de internet și cafea.”

Chiria este de cel mult 200 de euro lunar. Pentru că cererea este mare, dezvoltatorii imobiliari investesc din ce în ce mai mult în așa ceva.

Ovidiu Șandor, dezvoltator clădire de birouri: “Dacă acum o generație, munca era gândită ca o angajare cu carte de muncă într-o firma unde stăteai mulți ani, în ziua de azi vorbim de o mișcare mult mai fluidă”.

Spații similare există și în Iași.

Vlad Enculescu, designer: “Când lucrezi în coworking, ești liber profesionist, simți nevoia să comunici cu oamenii, să te înconjori de talente. Aici mai bei o cafea, schimbi o idee, ajuți un coleg, te face să fii mai fericit.”

La Cluj, de pildă, cele mai căutate sedii de firmă sunt în parcurile industriale construite de autoritățile locale.

Adela Mîrza, reponsabil marketing parc industrial: “Aici avem o clădire de sticlă nouă, construită pe un proiect european de CJ Cluj, vreo 3500 mp utili, spații de birouri noi, moderne, pot lucra undeva la 400 de persoane”.

În total, în parcurile industriale din Cluj muncesc 11.000 de oameni.